Свети великомъченик Панталеймон Пантелей пътник

Свети великомъченик Панталеймон – Панталей пътник – Пантелеймон живял през III в. Той приел християнското учение и получил дара на лечителството и чудотворството. Обвинен, че е християнин, Пантелеймон бил жестоко измъчван, но не се отрекъл от вярата си през 305 г. е посечен от хората на император Максимилиян.

Част от мощите на светеца се намират в манастира “Св. Пантелеймон” в Света гора.

Предания

Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко. Народът ни нарича този празник Воден Пантелей.

Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята ида се готвят за дълъг път. На този ден болни хора посещават лековити извори и наричат курбани за здраве.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Панталеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

Поверия

Жените не трябва да вършат никаква домакинска работа, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто и Панка.

loading...