Свети Врач

Църквата почита на 1 юли паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници Козма и Дамян. 1 юли е и народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве. В България празникът се почита сред народа като Свети Врач.

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Голяма част от тях разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Вярвания

Според вярванията вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците.

Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите. Меси се хляб и се раздава за здраве.

Врачки и баячкинародни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Традиции

Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни. Народните лечители също не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът„.

На Свети Врач празнуват имената (именници)
ДАМЕ, ДАМЯН, ДАМЯНА, ДАМЯНКА, КУЗА, КУЗО, КУЗМАН, КУЗМАНА

Значение на имената: Дамян/а – от еврейски, „победител“ или посветен на богина Дамия от Егина и Епидавър; Козма, Кузман – от гръцки, „Космос“, „подреден и украсен“, а по аналогия празнуват и Красен, Красимира.

loading...