Свети Николай

6 декември е денят на един от най-почитаните християнски светци – Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

Понеже това е един от най-известните празници, свързан с имен ден го празнуват всички в България.

Основното ястие за Никулден е рибата и то най-вече шарана. Пълнен шаран с орехи или ориз полято с много вино е гаранция за добро настроение и много веселие.

Житие на свети Николай

Още в детството си Николай е бил пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрекъснато се множат.

По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк.

Посвещение на празника

Празникът е в чест на светеца – покровител на водите, който пази хората от потоп и удавяне. Свети Николай властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят (рибите, юдите, самовилите, халите, демоните).

За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери. Светецът помага на младите хора да се оженят. Той е закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Паметта на Св. Николай се чества два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май – денят на пренасяне на светите му мощи от град Мир в Бари /Италия/.

Други истории свързани със светеца

Популярни са и други добродетелни дела на светеца. Например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Своята най-известна добрина Николай Чудотворец извършил в родния си град Петра. Един заможен и почитан гражданин ненадейно се разорил и не можел да омъжи трите си дъщери. Свети Николай още същата нощ подхвърлил през прозореца на бедняка голяма кесия със злато.

Като се събудил на сутринта, бащата не могъл да повярва на очите си – насред стаята блестели жълтици. Скоро омъжил най-голямата си дъщеря за добър момък. Подир време Св. Николай подхвърлил още една кесия в дома на разорения и така била задомена и втората щерка. „Милостиви Боже, замолил се благодарният баща, покажи ми тоя благодетел!”.

Скоро желанието му било изпълнено. Една тъмна нощ беднякът дочул как някой отваря прозореца и през него за трети път влетяла пълна със злато кесия. Стопанинът скочил, затичал след непознатия и когато го настигнал, познал Свети Николай.

Коленичил пред него и казал: „Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз щях да стана просяк или крадец. Благодаря ти, че ме запази от грях!”.

По-късно разореният човек станал рибар и при всяка хваната риба, целувайки я, казвал: „На Свети Николай Чудотворец!” Оттогава, на 6 декември рибата е основно и предпочитано ястие, символизиращо силата и добротата.

Мощите на свети Николай

Частица от мощите се пази и в храма “Св. Николай” в София. В народния календар Никулден е последният от трите поредни празника, посветени на света Варвара /4 декември/ и свети Сава /5 декември/.

Много разпространена е поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”. На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза.

Митове

Съществува мит, който разказва за подялбата на света. При тази делба на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата и затова е провъзгласен за господар на целия подводен свят, както и на морските ветрове.

Свети Никола е този, който разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, спасява кораби в беда. Светецът е покровител на моряците и рибарите.

Празничната трапеза

Основното ястие е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, като предпочитанието се отдава на шарана. Смята се, че той е “слугата” на Св. Никола.

На този ден обикновено се припомня следният случай: веднъж, когато светецът бил уловен от буря в открито море и през дупката на дъното на лодката започнала да навлиза вода, той извадил от морето шаран и запушил с него пробойната. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден.

Поради това и празникът понякога се нарича “Рибен Св. Никола”.

На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет.

Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че, ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Заедно с рибника се поднася обредна погача и руйно червено вино. На масата се слагат и постни ястия – варена царевица, жито, постни сармичушкибоб. Трапезата не се вдига цял ден.

Повече за празника

Празникът е в чест на морската стихия. В жертва се принася шаран, защото той е слуга на светеца.

Имен ден празнуват: : КОЛО, КОЛЬО, КОЛЧО, НЕНА, НЕНКО, НЕНО, НЕНЧО, НИКО, НИКОЕЛА, НИКОЛ, НИКОЛА, НИКОЛАЙ, НИКОЛЕТ, НИКОЛЕТА, НИКОЛИНА, НИНА, НИНО, Ника, Нико, Никола, Николай, Николина, Никулина


loading...