свети теодосий

Името на Свети Теодосий остава в историята на християнството с прозвището Велики, понеже успява да достигне до големи духовни висоти.

От ранна възраст Свети Теодосий Велики желаел да се посвети на монашеския живот. Понеже се родил в благочестиво семейство, родителите му не се противопоставяли на неговите възвишени духовни пориви. Преди да се установи на едно място, Свети Теодосий Велики обиколил светите места на Йерусалим. Когато минал през Антиохия, Свети Теодосий Велики се отбил при известния в онези години Свети Симеон Стълник.

Докато го благославял, Свети Симеон Стълпник предсказал, че чрез своето постоянно служение, един ден Свети Теодосий Велики ще се превърне във велик духовен пастир.

След като приключила поклонническата обиколка, Св. Теодосий Велики се установил в пустинята до Витлеем. Там намерил удобна пещера. Заселил се в нея и започнал да прекарва дните и нощите в усилени молитви. Докато се молел, съзерцавал и осъзнавал Божиите творения и цялата духовна благодат.

Св. Теодосий Велики започнал постепенно да придобива качествата на проницател и чудотворец. Не след дълго славата на праведния и духовно извисен монах се разнесла из цял Витлеем. Около пещерата на светията започнали да се събират много хора и монаси. По волята Божия той основал монашеско братство, към което се присъединили монаси от различни националности – арменци, грузинци, гърци. Монашеското братство се разраснало. Редица храмове били построени. Св. Теодосий Велики установил практиката на монашеските общежития.

Такива започнали да се изграждат около всички църкви и манастири, в които братята монаси намирали подслон. Заради тази нова практика в живота на вярващите, въведена от Свети Теодосий Велики, той бил назначен от йерусалимския патриарх за архимандрит на всички общежития в Палестина.

Днес имен ден празнуват: БОГДАН, БОГО, БОЖО, БОЖИЛ, БОГОЯ, БОГДАНА, БОНА, БОНКА, БОГОМИЛ, БОГОМИЛА, БОЖАН, БОЖАНА, ТЕОДОР, ТЕОДОР(А), ТЕОДОРА, ТЕОДОСИ, ТЕОДОСИ(Й), ТЕОДОСИЙ, ТЕОДОСИЯ, Бонка 


loading...