Свети Харалампий

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Днес почитаме загиналия мъченически за Христовата вяра Свети Харалампий епископ на град Магнезия в Тесалия. Народът вярва, че той държи със синджир всички болести и по своя воля ги праща да вървят по света.

Сутринта на този ден в църквата се отслужва възпоменателна служба и се освещават маслото, олиото, зехтина и меда донесени от вярващите, които служат за направата на лекарство което се ползва през годината.

Една от рецептите е:
В половин орехова черупка се сипват по 5-6 капки от осветените мед и масло, добавя се и малко ракия. Черупката се поставя върху печката и след като сместа заври, се сваля. Щом температурата стане поносима се излива в болното ухо. Процедурата се повтаря три пъти.

Народа вярва, че свети Харалампий е заповедник и на чумата. Затова неговия ден (10 февруари) е наричан „Чумин ден“.

На този ден, за да се умилостиви чумата, се месят питки, мажат се с мед и се раздават на съседи и роднини. В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставят край населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие – да забрави за какво е слязла.

Имен ден празнуват:
ВАЛЕНТИН, ВАЛЕНТИНА, ВАЛЯ, ПЕЙО, ПЕЙЧО, ПЕЙЯ, ХАРАЛАМ, ХАРАЛАН, ХАРАЛАМБИ, ХАРАЛАМПИ, ХАРАЛАМПИ(Й)