Българската православна църква почита утре паметта на св. пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.
Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.
Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден.
От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето. Както е известно, народното поверие гласи, че на този ден морето взема жертви.Бабини поверия: ако искате – вярвайте! Рецептата за семейна хармония съдържа тези 6 съставкиБабите ни винаги имат по някой съвет, който ще ни предпази от неочакваното. Поверията им понякога бу…Jun 18 2018skafeto.com

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.
В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.
На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.
Имен ден празнуват – Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.
Източник edna.bgНе си бягайте от късмета, ето няколко бабини поверия, които задължително трябва да спазвате, ако искате благополучие и париДоста мъдри хора обичат да дават един непреходен съвет: „Парите щастие не купуват!“. Хубаво, така е!…Feb 15 2018skafeto.com

loading...