Отбелязваме големия християнски празник Цветница – един от най-хубавите пролетни празници в българския традиционен календар. Народът го нарича нарича още Връбница и Цветна неделя. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа.

В последната неделя преди Великден празнуват всички, носещи имена на цветя, дървета и зеленина.

Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Тази година обаче Светият синод реши, че в храмовете няма да се раздават върбови клонки и цветя на миряните заради световната пандемия от коронавирус. Службите ще се провеждат на открито и ще бъдат излъчвани на живо по телевизиите, както и онлайн.

Върбовите клонки символизират палмовите листа, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба, а останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.

В някои райони на България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо. Рано сутрин жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите близки.

Именници на Цветница са всички кръстени с имената:

Аглика, Биляна, Беляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса, Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка, Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина;

Елица, Ела, Евелина, Жасмина, Жасмин;Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка;

Ива, Иглика, Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала, Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка,

Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин,Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана, Петуния, Паулина, Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица,

Смилян, Смиляна, Сияна, Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка;

Фидан, Фиданка, Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка,  Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина,Череша,Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина;

Честит празник!


loading...