Свети Калиник

На 29 юли, почитаме Свети мъченик Калиник. Според поверието Свети мъченик Калиник се е родил в Киликия, Мала Азия и бил възпитан в християнския закон. Св. Калиник посветил живота си на проповядването на Божията вяра, като обиколил много села и градове. Той успял да обърне много езичници към Христовата вяра. Но при пристигането му в Анкара той бил заловен от езичници, които го завели при градския началник с обвинение във вероотстъпничество.

Свети Калиник отговорил обвиненията с открита проповед за истинския Бог.

Думите му притеснили началника и той поискал Калиник да се поклони на елинските богове. Той отказал и бил подложен на жестоки изпитания.

Изпратен е в град Гангра, за да бъде съден. Пътят бил много дълъг, а страданията на Калиник – огромни.

Дори войниците, които го водели, били измъчвани от пек и жажда. Тогава Калиник се помолил на Господ и той утолил жаждата на палачите му, което не ги трогнало.

При пристигането им в град Гангра на площада бил запален голям огън. Без да се колебае, светецът влязъл сам в огъня, намирайки мъченическата си смърт, а нетленното му тяло било погребано от християни с почит. Праведни християни прибрали мощите на Свети Калиник и ги погребали с почести.

Имен ден празнуват: ГОРАН, ГОРЯН, ГОРИЦА, ГОРУН, ГОРЯНА, КАЛИН, КАЛИНА


loading...