Черешова задушница

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни. Общата панихида е позната като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Предлагаме ви една рецепта за варено жито за Задушница.

За една доза ще са ви необходими една чаена чаша изчистена пшеница, 3 чаени чаши вода, лимонова кора, ванилия, сол, канела, масло, 100 грама счукани орехи, 100 грама захар, пудра захар за поръсване. Разбира се, може да приготвите двойна или тройна доза жито, зависи какво количество ви е необходимо.

Преди да се вари, е добре груханата пшеница да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се отцежда от водата и се слага за варене в дълбока тенджера. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене.

Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово. Сложете в топлото жито бучка масло, захарта, ванилията и разбъркайте, за да поемат съставките добре. След като изстине, добавете счуканите орехи и настърганата лимонова кора.

Похлупете и оставете една нощ в хладилника. На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за Бог да прости.