Св. Симеон

Църквата днес отбелязва празника на Св. Симеон Богоприимец. На 3 февруари отдаваме почит към двамата вярващи в напреднала възраст, които видели със собствените си очи малкия Иисус, който на 40-я ден от неговото рождество бил занесен в храма от Дева Мария и от праведния Йосиф.

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил“. Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: „Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи“.

Точно това се случило на 2 февруари. Но в храма освен вече доста възрастният Свети Симеон Богоприимец, се молела и пророчицата Анна.

Тя също била  възрастна, но и на нея Господ дал шанс да види, че наистина са се сбъднали древните пророчества. До края на живота си пророчицата Анна разказвала на всеки, който влезел в храма, че е видяла родения Син Божий. Но Свети Симеон, понеже бил доста стар, Всевишният го прибрал в Рая.

Мощите на Свети Симеон Богоприемец са чудотворни и са пръснати по света. Малка част от тях се намира в манастира „Свети Пантелеймон“ на Света гора, Атон, както и в Русия. Според народните традиции, денят  3 февруари е известен като Зимен Симеоновден.

Обреди и Традиции

Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена!

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет, особено от бременни, за да не се родят децата с “подрязани” пръсти. Той е третият вълчи празник.

На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците.  В някои краища забраняват употребата на думата вълк. Не бива да се отварят ножици, за да не “се отварят устата на вълците”. Не се пере, не се мие, за “да не се пенят на вълците устата” Има вярване, че която жена иска да има рожба, трябва да направи и раздаде царевична питка.

На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника

loading...