света анна

Света Анна, чийто празник е на 9 декември, е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Житие на света Анна

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете.

Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Празника в България

Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Празнична трапеза

Жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Приготвя се и баница с кисело зеле.

Жените натриват виметата на млекодайните животните със специална каша, направена от чесън, олио и въглен, и дават на домашните животни сол, която предишната вечер са сложили заедно с жито под печката, вярвайки, че така ще ги предпазят от магьосниците, които според поверието превръщат луната в шарена крава и я “издояват“.

Суеверия

В народните суеверия нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демона.

В часовете в нарушено равновесие между земните и божествените сили те отиват на гробищата. Там се събличат голи и с танц и шепот баят и „свалят” месечината в сито. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й. Сдобили се с лунно изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд.

Омайват злите жени, чуждите ниви и стада, като хвурлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт.

За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени. Превърнали се в мушици, магьосници влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се завележи мушица, трябва да се хване и изгори, за да се изгори злата сила.

Света Анна се отбелязва и лятото на 25 юли – Успение на св. Анна

Имен ден празнуват: АНА, АНА, Ана, Анна, АНА-МАРИЯ, АНЕ, АНЕЛИЯ, АНЕЛИЯ, Анелия, АНЕЛКА, АНЕЛЯ, Анеля, АНЕТА, АНЕТА, АНИТА, АНИТА, АНИЦА, АНИЦА, АНИЧКА, АНКА, АНКО, АННА, АНУШКА, АНЯ, ЯНА, ЯНА, Яна, ЯНАКИ, ЯНАКИ, Янаки, ЯНАЧКО, ЯНАЧКО, ЯНИТА, ЯНИТА, ЯНИЦА, ЯНКА, ЯНКА, Янка, ЯНКО, Янко, ЯНКО, ЯНЧО, ЯНКУЛ, ЯНКУЛ, Янкул, ЯНУШ, ЯНУШ, Януш, ЯНЧО, Янчо, ЯНЧУЛ, ЯНЧУЛ, Яньо


loading...