Пелагия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Пелагия била най-красивата жена в Антиохия по онова време. Тя била и много богата, затова можела да си позволи най-модерните дрехи, бижута, парфюми и всичко това, за да се харесва на мъжете.

Един ден в Антиохия се събрали известни духовници, които провели беседа с местните християни. В този момент край тях минала прекрасната Пелагия и заслепила всички останали с чудната си красота и богатство.

Събралите се останали впечатлени и очаровани от видяното, само епископ Нон се разплакал. Той се скрил в своята килия и започнал да се моли на Господ за душата на тази заблудена жена, която не върви във вярната посока.

Същата нощ епископ Нон сънувал странен сън, а на следващия ден, след края на службата, той произнесъл прочувствено слово за Иисус Христос, за смисъла на човешкия живот и други важни моменти от човешкото битие.

Когато проповедта свършила, епископ Нон получил писмо от красавицата Пелагия, която го молела да я приеме, защото искала да промени начина си на живот.

И така красивата Пелагия получила Свето кръщение. Била въведена в християнството. Тя раздала своето богатство на бедните и се посветила на аскетски начин на живот.

Нейното житие ни връща към живота на преп. Мария Египетска – разкаялата се блудница или на преп. Параскева Петка, която живяла смирено в продължение на много години в пустинята.

Три години по-късно тялото на Пелагия било открито в една бедна килия на отшелник. Монахини от близките манастири погребали покойната жена, а дякон Яков написал нейното житие, понеже лично станал свидетел на трансформацията й от жена, копнееща за човешка любов към жена, копнееща за духовна Христова любов.

Днес имен ден празнуват всички с имената Пелагия. Пелагия се използва като духовно име от много монахини, особено онези, които са постъпили в манастир, след като години наред са водили осъзнат цивилен и светски живот.

Тези монахини избират името Пелагия по примера на Св. преподобна, защото съвсем съзнателно са започнали да търсят Христовата любов в Божиите домове.
На тези монахини желаем здраве, смирение и много духовни подвизи!