Свети Климент Охридски

Знае се, че Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик.

В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил.

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

В „Краткото житие“ се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.

Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, създаден на 1 октомври 1888 година.

По време на управлението на цар Симеон той е ръкоположен за епископ. Свети Климент Охридски е автор на похвални слова, жития, химни. Той е известен и с преводаческата си дейност. Жизненият път на Свети Климент Охридски приключва на 27 юли 916 година в Охрид.

Частица от мощите на Свети Климент Охридски бяха подарени на 24 ноември 2015 г. от игумена на Троянския манастир, където почиват тленните останки на патриарх Максим, на параклиса при Богословския факултет в София.

Имен ден празнуват: КЛИМЕНТ, КЛИМЕНТИНА, Климент, Климентина, КЛЕМЕНТИНА


loading...