кирилицата

Първите български химни, прославящи българската просвета, са написани в град Елена още в средата на 19 век. Първият е на просветителя и книжовника Стоян Робовски и носи заглавието „Български звезди от Солун“.

Вторият е на Иван Момчилов, основател на класното училище в Елена, наречено впоследствие от един от възпитаниците си, Петко Славейков, „даскалоливница“.

Има още два химна: на Йордан Ненов, отново учител в това училище, и на Иван Кършовски, възпитаник на училището.

Петият, най-успешният и всенародно признат химн, също принадлежи на потомствен еленчанин, възпитаник на еленското класно училище и син на един от неговите най-видни преподаватели Никола Михайловски.

На 15 май 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворение „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ с първи стих „Върви, народе възродени…“. Най-често, от произведението се изпълняват първите шест куплета, които всеки българин би следвало да знае:

„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден –
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!Чудодейна молитва: Най-силната защита срещу враговеТази молитва наистина може да направи чудеса и да ви избави и спаси от всички врагове. Трябва да я к…May 21 2019skafeto.com

Безвестен беше ти, безславен!…
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!…“

Тъй солунските двама братя
насърчаваха дедите ни…
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет –
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет…“

Стоян Михайловски

Честит 24 май: Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!Молитва към майка Ксения за намиране на работа – действа безотказноВсеки от нас иска да има хубава работа, която да работи с удоволствие и да му носи добри приходи. Ви…May 13 2019skafeto.com


loading...