14 май

На 14 май циганите празнуват своя празник и едновременно с това деня на лъжите и шегите. Тържествата започват, когато узреят черешите.

Според обичая това е изцяло женски празник, който се свърза с гадаенето и предвиждането на бъдещето. Той завършва с богата трапеза, на която не присъстват мъже, пише blitz.bg.

Празникът се нарича още Мая, Маето.

Някои предполагат, че първи април у нас е приет като ден на лъжата под влияние на западноевропейската култура, но майосването на ромите си е техен оригинален празник. Маето е чисто женски празник, весел и жизнерадостен.

На 13-и май две жени взимат едно котле – наследствено или новокупено, украсяват го с венец от цветя и рано, преди изгрев слънце, мълчаливо го пълнят с вода от три чешми. Късно след обяд, с котлето в ръце, двете обхождат къщите и всяка жена слага в него обица, пръстен или друго.

След обиколката го оставят под стрехата на избраната къща, за да се вижда от звездите, покрито с много тънка кърпа. Освен двете жени и домакините на къщата, никой не знае къде е котлето.Мощна молитва за спасение на душата – уникална еЕто какво трябва да кажем, за да спасим душата си: Боже, спаси ме! Водите стигнаха до шията ми. Зат…May 11 2019skafeto.com

Рано на 14 май – денят Мая, момичетата отиват на полето, берат „мая цветя”, закичват се с тях и ги връзват на кръста си. Събират роса от цветята и мият лицето си, за да не ги боли глава и пеят „Маята да я съберем, на момичетата да я дадем, ни глава, ни кръст да ги боли, ами да остаряват”.

Късно след обяд всички, които са оставили белег (нещо свое) в котлето, се събират в двора. Избират едно момиче до 10-ина години, което предварително е подготвено какво да прави и какво да говори. То е облечено с рокля, забулено с кърпа през главата и с огледало в ръцете.

Всички жени са закичени с цвете на главата и са опасани с върбова клонка. Една от тях запява песен, характерна за този празник. След песента момичето започва да вади един по един предметите, които наричат мартифил, и ги държи под кърпата, а някоя жена изрича предсказание на собственичката.

Едва тогава момичето показва предмета, наречен за късмет, за щастие, женитба, деца.

Някоя по-възрастна жена, облечена като булка и с шалвари, започва да се търкаля „за здраве на всички събрали се.

После става, играе хоро, кючек, разказва смешки, закача присъстващите. Може да говори всичко, но никога цинизми и обиди. Макар да казва много критични неща, никой не трябва да се сърди или да се чувства обиден.

След изваждането и наричането на всички предмети, оставени в котлето, започва гощавката и веселбата – яденето е купено с общи средства. Пие се с мярка. Когато имат повече средства, викат музикант да им свири и се веселят до вечерта. Мъжете не участват. Дори стопанинът на къщата, в която жените се събират, не присъства. На момичето, вадило мартифила, даряват дрехи – обикновено рокля, блуза, чорапи или нещо друго.Тази молитва лекува всякакви болести – уникална е!Здравето е най-голямото богатство за всеки един от нас. Затова е важно да се грижим за него и да отп…May 9 2019skafeto.com

loading...