църквата

Църквата „Св. Георги“ в Лалибела, Етиопия е издълбана от вид вулканична скала. Това е единственият архитектурен материал, използван за строителството й. Нейното датиране е от края на 12-ти век и се смята, че е била построена по времето на цар Гере Мескел Лалибела, от династията “Загве”.

Сред единадесетте църкви в района на Лаалибела тя е сред най-известните и последно построени и често е наричана „Осмото чудо на света“. Лалибела, крал на Етиопия, е целял да пресъздаде Ерусалим и да изгради ландшафта и религиозните обекти на църквите по такъв начин, че да постигне този подвиг. “

Църквите в Лаалибела са групирани в две основни групи, едната представлява земния Ерусалим, а другата представлява небесния Йерусалим. Намиращ се директно между тях е изкоп, представляващ река Йордан. Размерите на изкопа са  25 на 25 на 30 метра и има малък басейн за кръщаване извън църквата, който стои в изкуствен изкоп.

Според етиопската културна история Бете Гиоргис е построена след като крал Гере Мескел Лаалибела от династията „Загве“ има видение, в което е инструктиран да построи църквата. Като Св. Георги и Бог са двамата възможни инспиратори, който да са му предали инструкциите.

Лаалибела е място за поклонение на членовете на етиопската православна църква Теуахиду. Самата църква е обект на световно културно наследство на ЮНЕСКО.
Осмото чудо на света - църквата "Св. Георги" в Етиопия

Снимки: Bernard Gagnon

Един мисионер се разхождал в Африка и на среща му изскочил лъв …Как да разбереш каква мечка те гони: Ако бягаш, бягаш и почнеш да се катериш на дърво, а мечката същ…Sep 13 2018skafeto.com

 


loading...