Фолклор

С тъпан напред и песен на уста: Леденото хоро в Тунджа. Вижте атмосферата от мъжкото хоро (ВИДЕО)

С тъпан напред и песен на уста: Леденото хоро в Тунджа. Вижте атмосферата от мъжкото хоро (ВИДЕО)

Сега ще ви опишем невероятната атмосфера от мъжкото хоро в Тунджа, малко връщаме лентата: Десетки мъже от Калофер влязоха в студените води на Тунджа, за да изиграят традиционното ледено хоро. По думите на местните този ритуал е на повече от 150 години. Въпреки че водата е малко под нулата, това не спря желаещите да се потопят във водата. Малко преди да „нагазят“ в нея, ледът беше разбит специално от тъпанджия. Който хване кръста, после трябва да го предаде на най-младия участник.
Едно от най-жизнените хора – циганско хоро! Няма как да не ви напълни душата от кеф! (ВИДЕО)Българското хоро е известно по цял свят. Това се дължи както на оригиналността на този танц и а факт…Aug 8 2016skafeto.com

Според традицията, след като свърши леденото хора, в реката могат да бъдат кръщавани и деца. Кметът на Калофер призова първо местните и младите хора да влязат във водата. Гостите са десетки, а има и такива дошли от чужбина.

Веднага след като излязоха от водата, някои от смелчаците застанаха пред нас, за да споделят какво е било усещането.

„Реших, че искам да усетя нещо по-българско. Поне за себе си реших, че искам да го усетя като тръпка и се случи. Наистина който иска да усети нещо по-национално, по-истинско, по- от едно време нещата. Тук е мястото“, сподели мъж от Девня, който влиза в ледените води на Тунджа за втора поредна година.

„Емоцията е несравнима, докато не влезеш вътре, няма как да усетиш, тук е просто магично. Ние сме от Варна и идваме тук за трета година и догодина пак ще дойдем. Просто има една енергия, има една емоция, която няма къде другаде да усетиш“, разказа пък друг младеж.Пайдушкото хоро грабва с уникалния си ритъм! Вижте как се играе (ВИДЕО)Пайдушкото хоро е народен танц от Северняшката фолклорна област. То се играе в ритъм 5/8. Освен в Бъ…Jan 15 2017skafeto.com

loading…

Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Светлана Тодорова Арсова-Тилкова е по-популярна и позната и като Алена и е един от най-известните…
error: Съдържанието е защитено!