флашмоб с гайди

Знаете ли какво е флашмоб? Всъщност се оказа, че повечето хора не знаят. Ако попитаме Wikipedia тя ще ни каже следното: Флашмоб (на английски: flash mob или flashmob, в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“) е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило. А ние българите – силен, устойчив и велик народ, преобърнахме този феномен от световен мащаб в масова културна проява на българския фолклор – флашмоб с гайди.

Похвално! Странстващ гайдар обикаля родината и възражда вековните български традицииРодопите са прочутите със 100 каба-гайди, чийто ръководител е Костадин Илчев – Бай Диньо. Той е един…Aug 31 2017skafeto.com

На 14.06.2019г. на центъра на София пред Националния дворец на културата се проведе точно такъв флашмоб, но белязан с неизчерпаемата българска традиция на фолклора. Пред погледите на софиянци зазвуча автентична родопска музика, съпроводена от любимите на всеки българин каба гайди. За първи път се организира такъв флашмоб с гайди в градски условия. Има няколко неща на този свят, които ни карат да настръхнем и замлъкнем от хиляди чувства, бушуващи в душата ни. Едно от тях е кристалното звучене на българска гайда на фона на диви, горски родопски пейзажи.

Ако познавате магията на Родопа планина, ако сте притаявали дъх пред гордия и чувствен звук на родопската каба гайда, пред бавния и космичен ритъм на красивата родопска песен, то вие сте не само граждани на Република България, вие сте истински българи.

Родопите знаят много магии, една от тях е гайдата. Който е бил по съборите и надсвирванията никога няма да забрави преживяното. Звученето на особения музикален инструмент е уникално. То докосва душата и пробужда у човека чувства и спомени за отдавна отминали събития..

Флашмоб с гайди в центъра на София - усетете силата на българската гайда

А знаете ли, че гайдата не е известна само в Южна България, има я по цялата ни територия и всъщност това, което наричаме родопска каба гайда е един от трите вида гайди, звучащи на българските ширини?

Рекорд на Гинес: Българка е човека с най-силен глас на ЗемятаОт рекордите на Гинес официално призна българската народната певица Смиляна Захариева за човека с на…Jun 21 2019skafeto.com

Каба гайдата е най-известна и се среща само в Родопите и се отличава с мекота на звука и дълбочина на тона. Родопският музикален фолклор е изключително богат на песни, чиято магия се крие в тяхната приказна лиричност. Те като че ли се леят из зелените гори и показват величието на планината, от която са се родили, и душевността на хората, които са ги сътворили. Защото всяка една песен е история – истинска и неповторима.

Флашмоб с гайди в центъра на София - усетете силата на българската гайда
Gaidari.com | Каба гайда от Родопи

Другият вид гайда се нарича джура. Джура гайдата се среща в почти цяла България Мизия, Добруджа, Балкана, Средна гора, Тракия, Странджа, но е най-характерна за Шоплука. Тя звучи по-високо от каба гайдата и се характеризира с ясен и чист глас.

Флашмоб с гайди в центъра на София - усетете силата на българската гайда
Gaidari.com | Джура гайда от Шоплука

Македонската гайда се среща в югозападната част на Пиринска Македония. Нейният строй е между джура и каба гайдата, тоест средна по звучене. Игривите македонски хора никога не минават без звука на гайдата.

Флашмоб с гайди в центъра на София - усетете силата на българската гайда
Gaidari.com | Македонска гайда от Пиринска Македония

България е първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди!

Ще използваме тази статия, за да ви припомним колко велика е българската гайда. Преди 7 години в НДК зазвучаха едновременно 333 каба гайди. Това събитие е вписано в книгата на Гинес като рекорд на най-много гайди, звучащи по едно и също време.

Български шевици са вдъхновение на световни модни дизайнериТрадиционните български носии и елементи, характерни за нашия фолклор стават все по-популярни сред о…Jun 19 2019skafeto.com

loading...