Брансън космос

Само след броени дни, на 20 юли, Джеф Безос ще полети в Космоса в ракетата New Shepard на компанията си Blue Origin. Сметките му да запише името си в историята като първия човек, достигнал ръба на Космоса с ракета на собствената си компания, обаче излязоха криви.

Ричард Брансън, основателят на Virgin Galactic, наскоро изненада всички с решението си да бъде на борда на първия полет с пълен екипаж на космическия кораб SpaceShipTwo.

Вчера, 11 юли, той сбъдна детската си мечта и се изстреля от площадката в Ню Мексико до границата на Космоса, където двамата пилоти и четиримата пътници прекараха четири минути в безтегловност.

Космическият кораб на Virgin Galactic, носещ името VSS Unity, бе изстрелян с помощта на кораба майка WhiteKnightTwo и направи суборбитален тестов полет на разстояние около 86 км от повърхността на Земята, след което се върна обратно от началната си точка и извърши плавно и успешно приземяване. Това е четвърто подред изстрелване на уреда, но първото с шест души на борда.

Брансън определи преживяването като „веднъж в живота“ и поясни, че каквото и да си представя човек, нищо не може да се сравни с гледката на нашата планета от ръба на Космоса. Той заяви още, че полетът е нова ера в космическия туризъм и припомни, че още следващата година компанията му ще предлага подобни комерсиални полети за всички желаещи.

70-годишният милиардер се превърна и във втория най-възрастен човек, полетял в Космоса. Преди него е само 77-годишният Джон Глен, който извършва пътуването през 1998 г. Развълнуваният Брансън призна също, че най-сетне е разбрал какво им е на астронавтите, защото когато веднъж видят планетата си отдалече, те имат много по-голямо желание да се грижат за нейното опазване, цитират го от Daily Mail.

Полетът на Брансън бе следен на живо от милиони по целия свят. А сред дошлите на място да проследят изстрелването и връщането на космическия кораб беше и Илон Мъск.

С основателя на Virgin Galactic може и да са врагове в очите на някои, но се оказа, че любовта им към Космоса и общата мечта, която споделят, е много по-силна от конкуренцията. А собственикът на SpaceX не скри вълнението си от случващото си и изрази подкрепата си към начинанието на Брансън.


loading...