Любка Кумчева

От 6 години насам пионерката в прогнозата за времето – обичаната от поколения българи Любка Кумчева, вече не е част от НИМХ. Тя бе пенсионирана след 46-годишен стаж в БАН, но за усърдния си труд получи минимална пенсия, пише Ретро.

Любка не е огорчена, макар да признава, че преживява трудно. Въпреки това е запазила топли отношения с по-младите си колеги, които редовно я канят на гости на бившето ѝ работно място, за да не я обзема носталгия по миналото. Откакто е редова пенсионерка, метеороложката се е променила до неузнаваемост. От червените ѝ букли в косите няма и помен. Кунчева вече се носи с къса подстрижка в светлорус цвят. Усмивката си обаче е съумяла да запази същата, с която я помнят и колегите ѝ от НИМХ.

В първите години след пенсионирането преживяла депресивен период. Не искала да излиза от вкъщи и единствено се показвала на пейката пред блока си. Трудно ѝ било да свикне с минималната пенсия и мисълта, че трябва да си брои стотинките за хляба, а кренвиршите вече били лукс за нея. „Каквото е за целия народ, това е и за мен“, отсича Любка. Сега в ежедневието ѝ помагал нейният син, когото тя роди на пределната 41-годишна възраст.

Любка Кумчева неузнаваема след пенсионирането (СНИМКИ)

Любка Кумчева неузнаваема след пенсионирането (СНИМКИ)

Легендата Кумчева, с която са отраснали поколения, има 20 години стаж в БНТ, десет от които пред камерите и десет зад кадър. Кариерата ѝ започва през 1968 г., когато в телевизията решават, че прогнозите за времето трябва да се водят от специалист. Обявен бил конкурс, който младата служителка на НИМХ спечелила. „Започнах с много страх и притеснение, защото прогнозата винаги се излъчваше на живо“, спомня си синоптичката.

След раздялата с БНТ Любка продължила да работи за Института по метеорология. До пенсионирането си тя никога не е напускала БАН. От дългогодишната си дейност като метеоролог тя установила, че прогнозите на родните синоптици се сбъдват между 85 и 90 на сто.

Кумчева си спомня като свой най-голям провал, когато навръх 8 март обявила хубаво време, а на женския празник клоните на дърветата се чупели от сняг. Сегашните си колеги приема със смесени чувства. Неин любимец си остава Емо Чолаков, защото имал образование и чувство за хумор.

Още от Лайфстайл


loading...