болки в ставите

С настъпването на есента и пъстротата на цветовете, като че ли се изострят и всичките ни сетива и цялото ни тяло търси синхрон с измененията в природата. Всичко изглежда по-силно: и радостта от изобилието на шарките, и тъгата, и меланхолията. Организмът ни има способността да реагира на всяка малка промяна около нас.

Въпреки факта, че се намираме в една непрекъсната цикличност и тялото ни има памет, все пак всяка смяна на сезона търпи определени физиологични трансформации в организма.  За съжаление най-често ставите са тези, които първи реагират на климатичните изменения. Есента носи по-чести болки и оплаквания. „Болят ме коленете, сигурно ще се разваля времето.” И всичко това има своето логично обяснение.

Според някои проучвания, времето няма отношение към изострянето на болката при артрит, например. Просто хората търсейки причината, грешно асоциирали болката си с метеорологичните условия. По-късно обаче учени от университета в Пенсилвания, установили, че действително съществува връзка между нарасналата артритна болка и условията на средата.

Влиянието на времето върху болки в ставите се дължи на резки промени в атмосферното налягане и влажността. Студеното време засилва спазъма на мускулите и сковаността на ставите. Костите и мускулите имат различна плътност в различните си области, не реагират еднакво на промените, което води до нееднакви контракции и усещане за болка при промяна на налягането, която се усеща в ставите и мускулите.

Студът може да влоши и съществуващо хронично ставно заболяване или, когато излагането на студ провокира инфекциозно заболяване (вирусно или бактериално), чието развитие може да се развие в болки по ставите.

За щастие има редица натурални продукти, които значително могат да облекчат и да предотвратят есенните ни неразположения. Най-подходящи са тези, съдържащи глюкозамин, тъй като той е естествена съставка на ставите. Възпира действието на ензимите, разграждащи хрущялната тъкан.

По принцип, глюкозаминът се извлича от черупки на морски животни, но след направения успешен опит в САЩ, за извличане на глюкозамин от зърна на житни растения се постига максимална ефективност в задълбочаването на употребата му. Растителен глюкозамин се съдържа в продукта Flexen!

Друга подходяща билка, пряко влияеща върху артрозното възпаление е Босвелията или така нареченият Индийски тамян. Още през 1970 г. немски учени откриват, че тя има терапевтичен ефект, близък до този на нестероидните противовъзпалителни средства, съдържащи ибупрофен и ацетилсалицилова киселина.

Произхождащ от Азия, джинджифилът има дълга история като традиционно противовъзпалително средство. Съвременни изследвания показват, че джинджифилът има противовъзпалителен, съдоразширяващ и антитромботичен ефект. Екстрактът от джинджифила подобрява кръвообращението и подвижността, действа и болкоуспокоително.

Продуктът ForFlex, от серията Botanic, съчетава трите съставки (Растителен глюкозамин, Босвелия Серата и Джинджифил), предоставящи на организма от една страна основен градивен елемент за ставите, а от друга – мощни противовъзпалителни и болкоуспокоителни средства, които са лишени при действието си от нежеланите странични ефекти на повечето нестероидни противовъзпалителени медикаменти. Можете да намерите в аптеките или online на www.botanic.cc.


loading...