олио

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Въпреки че повечето хора твърдят, че маслиновото масло, известно още като зехтин, е много по-полезно от слънчогледовото олио, то това не може да се твърди категорично. Има някои специалисти, които твърдят, че слънчогледовото олио всъщност е по-полезно от зехтина и си имат аргументи за това.

Ако погледнем есенциалните полиненаситени омега-6 мастни киселини, те са пет пъти повече в слънчогледовото масло, отколкото в маслиновото олио. Подобно на витамините, нашето тяло не ги произвежда и те трябва да се получават с храната. Освен това, основният компонент на слънчогледовото масло е точно такава основна омега-6 киселина: линоловата. Тя представлява повече от 60% от общото количество олио.Мощна молитва за бързо оздравяване и перфектно здравеМолитвата за здраве е най-голямата сила, следователно човек трябва да я приеме сериозно. Можем да се…Apr 7 2019skafeto.com

Колкото до зехтина – седемдесет процента от неговия състав е олеинова киселина, която пък от своя страна е основен компонент на свинската мас. За нея знаем, че не е едно от най-ценните неща за организма. Освен това, в слънчогледовото олио се съдържа около два-три пъти по-голямо количество витамин Е, отколкото в зехтина.

И когато прочетем тези аргументи се чувстваме излъгани, че скъпото маслиново масло е много по-качествено и полезно от значително по-евтиното слънчогледово олио. Оказва се обаче, че не е точно така.

В маслиновото масло наистина няма почти никакви основни омега-3 и омега-6 мастни киселини, и в това е неговото предимство. Основата на маслиновото масло са, както вече споменахме, мононенаситени мастни киселини, предимно олеинова киселина. Те имат достатъчно течливост, за да осигурят пластичност на клетъчните мембрани. Но в същото време по-малко се окисляват по време на готвене и съхранение, отколкото полиненаситените мастни киселини от слънчогледово масло. Ето защо, твърдението, че маслиновото олио е по-полезно за организма ни, всъщност се оказва вярно. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Проф. Донка Байкова: Диетите са излишни! За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим товаИзвестният експерт по здравословно хранене професор Донка Байкова даде ценни съвети как да поддържам…Apr 1 2019skafeto.com