хапчета

Поколения българи са израснали с двете най-популярни лекарства – аспирин и аналгин. През годините второто беше отричано и реабилитирано, но е факт, че дори по силата на навика, често посягаме към аналгина – обикновено при главоболие.

Мнозина от нас, когато ни заболи нещо, първото хапче, за което се сещаме е аналгинът. Това е лекарството, което се използва за лекуване на различни причини за главоболие, вариращи от умора и стрес, до тежки патологични промени в организма.Кардиолози биха тревога: Тези лекарства за кръвно са отровниЕвропейското дружество по кардиология (ESC) публикува резултати от изследване на препарати за лечени…Mar 18 2019skafeto.com

Аналгинът за първи път е синтезиран през 1920 г., а основната му активна съставка е вещество, наречено метамизол натрий. За да разберете дали това лекарство е наистина толкова ефективно обаче, трябва да се запознаете по-обстойно с него.

Кога основно се приема аналгин? На първо място при:
Наличието на мигрена, зъбобол, невралгия, ишиас или менструален дискомфорт.
Постоперативни спазми.
Треска на фона на настинки.

Много хора се чудят дали аналгинът наистина облекчава болката. Да, той е добър аналгетик. Лекарството се предлага в няколко форми – под формата на таблетки, супозитории (свещички) и разтворим за инжектиране, пише zdrave.to. Последният е приложим главно в болниците. Но хапчетата се използват по-широко. И като цяло, повечето хора в къщи държат това лекарство в комплекта за първа помощ.

Ще помогне ли аналгинът при главоболие?
Както вече беше отбелязано, активното вещество на разглежданото лекарство е натриев метамизол. Точно това химично съединение предотвратява прекомерния синтез на простагландин. Поради това се намалява интензивността на болковия импулс.

Въздействието на лекарството обикновено започва половин час след употребата му. Пиковата активност обикновено се наблюдава след два часа. Някои лекари твърдят, че аналгетиците са изключително вредни за общото състояние на сърцето. Трябва обаче да се спомене, че метамизолът се разгражда напълно от черния дроб и се екскретира от бъбреците, без да оказва влияние върху сърдечния мускул.

Аналгинът помага при болки в главата, но може да има отрицателен ефект върху хемопоетичната система в случай, че използвате голямо количество от лекарството интравенозно. При продължителна употреба, човек може да усети тромбоза заедно със залепването на червените кръвни клетки и повишаване на плътността на кръвта.

Възможно ли е да аналгин да се приема от деца?
В случай, че това лекарство се дава на дете (например при висока температура), желателно е да се предпочитат супозитории. Производителите за тези цели посочват върху опаковката зависимостта на дозата от възрастта, така че на родителите ще е трудно да направят грешка. В допълнение, лекарството под формата на свещи бързо се абсорбира в детското тяло, без да причинява вреда на стомаха.

При всички случаи, по-добре е да се консултирате с лекар, защото ситуацията с децата е различна. За тези, които са под десет години, не се препоръчват да използват хапчета. В Интернет често има съвети, че ако детето има главоболие или температурата се повиши, трябва да се дадат ибупрофен и аналгин. Всъщност ефектът ще бъде много бърз. Но много бебета може да са алергични към тази комбинация и да получат обрив. Ето защо е по-добре е да се консултирате със специалист.

Противопоказания
Трябва да помним, че това лекарство не се препоръчва за употреба в следните случаи:
Наличието на кървене и кръвни патологии като анемия.
Проблеми с черния дроб и бъбреците.
Бременност.
Наличието на патологии на дихателната система (бронхиални спазми, аспиринова астма и т.н.).

Трябва да се подчертае, че въпреки факта, че това лекарство е доста ефективно лекарство за главоболие, употребата му е строго забранена в някои страни. Това се обяснява с риска от възникване на някои нежелани реакции: бъбречно увреждане заедно с анурия, нефрит, уртикария, понижаване на артериалното налягане и т.н.

Предозиране и предпазни мерки
Дозата на „Analgin“ за главоболие трябва стриктно да се спазва. Срокът на приемане на това лекарство е не повече от седем дни. В случай на предозиране или прекомерно продължителна употреба, могат да се появят следните странични ефекти: гадене заедно с повръщане, замаяност, респираторна парализа, сънливост и халюцинации.

В такива ситуации трябва да се обадите на лекар, за да изпълнят мерки, насочени към почистване на тялото.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Елизабет Грей, диетолог: За да не пиете лекарства, купете си киви! Превъзходна рецепта за имунната системаСпоред Елизабет Грей, диетолог, нутрициолог и консултант на много холивудски звезди, сред които Кейт…Nov 21 2018skafeto.com


loading...