Диня парче

Диня, която търговци продават на парче, са опасни през лятото. Причината е, че веднъж нарязана, ако динята се държи на пряка слънчева светлина, а не в хладилник, в нея се развиват бактерии.Последствията от яденето на диня се оказват изумителниДинята е вкусен и освежаващ плод, който е много често консумиран през лятото.
Той съдържа само 46 ка…
Aug 11 2019skafeto.com

Според експерти след час-два престой на щанда нарязаната диня на парче става опасна за ядене. Същото важи и за пъпешите и за другите нарязани плодове, които през сезона се предлагат в нарушение с хигиенните изисквания за предлагане на храни.

“Търговци масово продават нарязани дини и пъпеши, без да ги съхраняват в хладилник. Повечето разчитат, че ще ги продадат бързо и ги излагат на щандове навън, вместо да са на хладно място. Това, че слагат фолио отгоре помага до някаква степен, но предвид температурата навън до два часа максимум нарязаният плод става негоден за консумация”, заяви пред Труд д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Той допълни и, че търговците на плодове и зеленчуци масово нарушават другото хигиенно изискване – ножът да се измива след всеки плод и съхранява правилно, за да не се развият бактерии, които да се пренесат по плодовете.

Според Иванов, обаче, продажбата на дини и пъпеши по този начин не е регламентирана и не се контролира от нито един орган.Лекари посочиха кои хора не бива да ядат диняЛятото е сезонът на дините и това е един от най-консумираните плодове по време на жегите.Семките от …Jul 15 2019skafeto.com

Варената царевица на кочан е другото вкусно изкушение за хората, особено на плажа. Според експерта Сергей Иванов продавачите на царевица у нас са стриктни и спазват изискването тя да се съхранява в съд с гореща вода с температура над 65 градуса, в противен случай отново става негодна за ядене. Търговците на царевица също трябва да продадат стоката си в рамките на деня, иначе продуктът им трябва да бъде бракуван.


loading...