доматен сок

Ново проучване в Япония разкри какво ще се случи с тялото на жените, ако често консумират несолен доматен сок.

Още полезни здравни съвети

Порталът Medicalxpress публикува резултатите от експеримента, в който са участвали 300 японски жени на различна възраст. Лекарите им препоръчали редовно да пият несолен доматен сок през цялата година. Няма значение дали сокът е домашен или закупен.

Жените били с повишен риск от сърдечно-съдови патологии. През този период изследователите наблюдавали как пиенето на този сок влияе на кръвното налягане и холестерола.

Оказало се, че консумацията на несолен доматен сок от жени ефективно подобрява кръвното налягане и холестерола, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания

„Това проучване е първото, което изследва ефекта от консумацията на домати и продуктите от тях върху риска от сърдечно-съдови заболявания през годината и в широк възрастов диапазон“, коментират авторите на проекта.

В резултат на това експертите заявиха, че използването на доматен сок ефективно подобрява състоянието на съдовата система в женското тяло. След една година пиене на сок, много жени са имали понижение на нивото на холестерола в кръвта, а също така (почти всички участници) – понижение на кръвното налягане. Средно стойностите на налягането спаднали от 141,2 до 137,0 mmHg.

Въпреки факта, че в проучването участват само жени, експертите смятат, че пиенето на несолен доматен сок ще бъде полезно и за мъжете.


loading...