https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Напоследък канелата стана доста популярна като компонент от всякакви здравословни комбинация. Важно е да се знае, че в магазините се продава канела под 2 наименования. Произходът й трябва да е цейлонски и на етикета да пише Cinnamomum verum, а не Cinnamomum cassia, която е токсична. Съдържа кумарин, който уврежда черния дроб и бъбреците.
Истинската канела се нарича Цейлонска канела (Cinnamomum Zeylanicum или cinnamomum verum), защото идва от Шри Ланка. В нашите ширини за първи път е популяризирана от египтяните, които са ценели високо лечебните ѝ свойства. В последствие римляните, Марко Поло и много други европейски мореплаватели и търговци са издирвали нейната родина и я намерили на остров Цейлон (днешна Шри Ланка, Zeylanicum е латинското име на Цейлон).
През годините поради ограниченото предлагане и голямото търсене, канелата станала скъпо удоволствие за Новия свят. В началото на 20-ти век, в Америка започва вносът на касията (Cinnamomum cassia), роднина на цейлонската канела. Заместителят, получен от Cinnamomum Cassia, е много по-евтин, поради способността на растението да вирее в по-широк ареал. Днес по-голямата част от него идва от Китай, Виетнам и Индонезия.Тази народна рецепта лекува куп болести. Само смесете канела с мед и ще останете изумени от резултатаКомбинацията от мед и канела и изключително полезна за човешкия организъм. С тази смес можете да си …May 29 2017skafeto.com

Причината, поради която има голямо значение дали вашата канела е цейлонска или не, са различията в ценните лечебни свойства на подправката

Канелата може да увеличи притока на кръв към мозъка и да регулира кръвната захар – ето защо е толкова препоръчвана и за диабетици. Тук трябва да отбележим – първо, че и двата вида канела имат антибактериални и антимикробни свойства. Те също имат противогъбично действие, като спират растежа на дрожди, правещо канелата изключително полезна при лечение на алергии. Разликата е, че при истинската канела тези лечебни свойства са много по-силни. Второ – и двата вида канела съдържат веществото кумарин, което е токсично за черния дроб и бъбреците. Кумаринът също така си противодейства с медикаменти разреждащи кръвта. Съдържанието на това токсично вещество е 1000 пъти по-голямо в заместителя (касия) от колкото в цейлонската канела. Една чаена лъжичка от касия съдържа около 05.08-12.01 мг кумарин, което е над допустимата дневна доза от 6,0 мг за човек с тегло около 60 кг.

Във високи дози касията може да предизвика главоболие, поражения върху черния дроб, хепатит. При опити с мишки веществото е предизвикало рак. В най-скоро време Европейският съюз може да приеме действия за ограничаването на количеството на заместителя на канелата в килограм тесто. Забраната ще има за цел реализиране на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин в храните.
Как да различим цейлонската канела от касия?
Цейлонската канела е по-сладка, а касията е по-пикантна. Когато помиришете двата вида те имат и разлика в миризмата. Пръчките на истинската канелата изглеждат груби, но всъщност са меки и можете ги да дъвчете като бонбони. На цвят те са по-светли, докато корите от касията имат наситено червено-кафяв цвят.
Вкус: Истинската канела е сладка и деликатна, докато Касия е със силен, пиперлив вкус.
Цвят: Истинската канела е със светло кафяв цвят, докато Касия е с червеникаво-кафяв до тъмнокафяв цвят.
Пръчки: Кората на касията е по-дебела, защото външният й слой не е обелен. Поради тази причина, при съхнене пръчките на касията се свиват навътре – от двете страни към центъра и стават изключително твърди. Пръчките на цейлонската канела се свиват само от едната страна и се търкалят нагоре.
На пипане: Повърхността на Касия е груба и неравна, докато при цейлонската канела кората е гладка.
Канелата, продавана най-често в магазините е от сорта Касия и е доста евтина. Ако искате истинска Цейлонска канела, се уверете, че я закупувате от надежден източник и разгледайте внимателно етикета.Събуждайте се по-леки! Напитка с канела и лимон гори по 500 грама от излишното ви тегло всяка вечерБаба Марта ни погоди редовния си номер и тази година. Но въпреки падналия сняг отпреди дни и днешния…Mar 16 2017skafeto.com