показателите на кръвното

Хипертонията или високото кръвно налягане е рисков фактор за няколко здравословни състояния, включително сърдечносъдови проблеми, диабет и други метаболитни нарушения.
Но винаги ли високото кръвно налягане трябва да бъде причина за безпокойство? Нови открития поставят под въпрос това предположение, пише сайтът medicalnewstoday.com, цитиран от zdrave.to. До 75 милиона души в САЩ имат високо кръвно налягане според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).Лекари откриха изненадващо оръжие срещу високото кръвноАко не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За пониж…Apr 9 2019skafeto.com

Какво е високо кръвно налягане?
Трудно е да се отговори точно на този въпрос, тъй като специалистите все още обсъждат границите, които се смятат за нормално кръвно налягане. В момента организации предлагат различни насоки за определяне стойностите на високото кръвно налягане. Например Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта обяснява, че сред възрастните хипертонията е “последователно систолично отчитане на 140 mm Hg (милиметри живак) или по-високо”.

Въпреки това Американската сърдечна асоциация (AHA) предполага, че хипертонията се появява, когато човек има систолично кръвно налягане от 130 mm Hg или повече. В същото време (CDC) счита хората със систолично кръвно налягане от 120-139 mm Hg само за “изложени на риск“ от хипертония. Най-общо казано, лекарите съветват пациентите си, особено възрастните, да следят собственото си кръвно налягане и да го контролират. Това е, за да се гарантира, че то не достига прага на хипертонията, който много здравни специалисти считат за рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт, наред с други неща.

Сега обаче проучване, проведено от изследователи в “Charité – Universitätsmedizin Berlin” в Германия, предполага, че някои възрастни хора може да не се сблъскат с други здравословни проблеми, ако имат високо кръвно налягане. Всъщност, отбелязват изследователите, някои хора на 80 г. дори могат да отчетат ползи от хипертонията.

Отдалечаване от „общия подход“
Новото проучване – констатациите от което се появиха в “Европейския сърдечен журнал“ – разглежда резултати от изследване на 1628 жени и мъже със средна възраст 81 г. Всички са били на 70 или повече години, когато са се присъединили към изследването и са следвали антихипертензивно лечение. Изследователите събрали данни за здравния статус на участниците. Те разпитвали участниците на всеки 2 години и оценявали кръвното им налягане, наред с другите здравни измервания. При 6-годишната оценка изследователите извършили статистически анализ, за да установят как кръвното налягане може да повлияе на риска от смъртност при човек.

Те също така отчели потенциални объркващи фактори като секс, начин на живот, индекс на телесна маса (ИТМ) и колко лекарства за високо кръвно налягане е взел всеки човек. Учените установили, че хората на възраст над 80 години, които са имали по-ниско кръвно налягане от 140/90 mm Hg, действително са имали
40% по-висок риск от смъртност, отколкото връстници с кръвно налягане над тези прагове. Дори хора, които вече са имали инсулт или инфаркт, са показали подобна връзка между нивата на кръвното налягане и риска от смърт.
Екипът също така подчертава, че хората с кръвно налягане, по-ниско от 140/90 mm Hg, са имали 61% по-висок риск от смърт, отколкото тези, чието кръвно налягане оставало високо въпреки техния антихипертензивен лекарствен режим.

“Нашите резултати ясно показват, че в рамките на тези групи пациенти антихипертензивното лечение трябва да бъде коригирано според нуждите на човека – отбелязва авторът на проучването д-р Антониос Дурос. – Трябва да се отдалечим от общия подход за прилагане на препоръките на професионалните асоциации към всички групи пациенти.”
“Като следваща стъпка искаме да проучим кои групи пациенти всъщност имат полза от антихипертензивно лечение”, заключава съавторът на изследването проф. Елке Шефнер.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Как да си измерим кръвното налягане без апаратПовишените стойности на кръвното налягане са едно от най-разпространените заболявания в света. Въпре…Apr 11 2019skafeto.com


loading...