Наближава Световният ден на съня, който се празнува на 16 март в целия свят. Дормео пък ще се опита да разшири празника със специална Седмица на съня от 12 до 18 март, за да покаже, че добрата почивка и сън стоят зад всеки успех. Именно сънят обаче е темата през годините, за която са се изговорили доста митове, къде верни, къде не. Сега ще се съсредоточим върху няколко от тях.

1. Жените имат нужда от повече сън от мъжете.

Наскоро излезе изследване, според което жените имат нужда от повече сън от мъжете и затова трябва да си лягат рано. Но това не е толкова просто. Докато полът играе роля, нещата не са черно-бели. Нуждата от сън се определя по-скоро от дейностите или липсата на дейности. Ако сте по-активни, нуждата ви от сън ще се засили. Ако си почивате, ще е обратното.

2. Всеки има нужда от 8 часа сън.

Казвали са ни, че осем часа е златното време от сън, от което имаме нужда. Но това не е така. Има индивидуални разлики, като за някои хора 6 часа са достатъчно, а за други дори и 9 може да са малко. По-добре преценете как се чувствате след 9 и след 6 часа сън и така планирайте спането си. Но функциониране с малко сън не значи непременно положителен случай. Недоспиването увеличава шанса от сърдечни проблеми и ранна смърт. Спете толкова, че да не се прозявате наобяд на работа.

3. Можете да компенсирате липсата на сън през уикенда.

Истината е, че не можете да се възстановите от изгубен сън и да наваксате безсънието през уикенда. По-добре е да си почивате през седмицата, вместо да се опитвате да се излежавате през уикенда.

4. Всеки трябва да си прави дрямка през деня.

Всъщност това наистина е доста индивидуално. Ако кратка дрямка ви се отразява добре, продължавайте. На някои хора обаче може да им подейства негативно в зависимост от дължината на и времето, по което се случва. Дрямките при хора с безсъние са вредни, защото объркват режима на тялото за възстановяване.

5. Ако не ставаш рано, живееш непълноценно

Хората не стават магически по-здрави и силни, когато стават със зората. Всеки е различен и за някого е по-лесно да се събуди рано – но това не значи, че непременно е по-здрав. Открийте правилното за вас и го следвайте.

6. Стоенето до късно в подготовка за нещо важно е добра идея.

Стоене до късно от време на време няма да ви убие. Никой експерт не би го препоръчал обаче – особено ако се случва редовно. Няма нужда и да стоите до късно, ако се приготвяте за важна презентация, тест или нещо подобно. Това доста вреди на паметта и тези, които не се наспиват преди тест се представят доста по-зле. Спете, това е добре за вас.

За да празнуваме повече около Деня на съня, Дормео седмицата на съня от 12 до 18 март ще даде специални предложения, които ще бъдат активни точно в тези дати. Посетете събитието във Фейсбук, за да получите напомняне, когато офертите бъдат активни.