хората с придружаващи заболявания

„Аз силно препоръчвам на хората с придружаващи заболявания, наднормено тегло или диабет да се ваксинират”, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев пред Нова телевизия. Той подчерта, че тези с автоимунни заболявания, трансплантации и бременните да не бързат с имунизацията.

Според него в статистиката на заболелите от коронавирус се пропуска групата, която е без симптоми. Той цитира проучване в Германия, което показало, че 60% от 100 преболедували коронавируса са имали увреждане на сърцето. „Имаме зараза, при която 40% от преболедувалите могат да развият автоимунно заболяване”, каза той.

Според него чувствителността на хората относно ваксините и имунизацията се е променила през последната година и хората са станали по-мнителни.

„Имаме друга страна и всеки сам трябва да си вземе решение. Имаме ваксини, които са разработени много бързо. Специално за коронавируса, когато са правени опити върху мишки, те са имунизирани с 4 различни препарата. След което са заразени с вируса. Това, което се наблюдава – те развиват еозинофилни нитрати в белия дроб, което не се наблюдава при другите ваксини. Това означава, че имаме особен вирус и е възможно да има съвсем различни странични ефекти. В момента, в който се заразите с вирус, на фона на имунизацията се развиват процеси, които не се развиват, ако преболедувате вируса”, обясни д-р Ботев.

Относно ваксината на Pfizer хематологът обясни, че са подбрани най-добрите варианти на ваксината. Дозата за тази ваксина е 30 микрограма. При Moderna са направени много големите дози, тъй като са пропуснати пробите върху мишки, твърди д-р Ботев. Дозата на този препарат е 100 микрограма.

Виж още:Д-р Ботев показа упражнение, което облекчава дишането у дома, ако сме болни от К-19 (ВИДЕО)К-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втори…Nov 4 2020skafeto.com

След упражнението за дишане – ето го и протокола на д-р Ботев за домашно лечение на К-19Хематологът д-р Чавдар Ботев, който се занимава с коронавирусната инфекция почти от началото – от пъ…Nov 5 2020skafeto.com


loading...