черен шоколад

След проведени изследвания учените са открили потенциални ползи за нашето здраве от консумирането на определени видове черен шоколад, съобщава Science Daily. Приемът на черен шоколад, който е съставен от поне 70% какао (и 30% нерафинирана тръстикова захар) има положително влияние върху настроението и паметта ни. Освен това черният шоколад действа антистресово и потиска възпалението.

Добре известно е, че какаото е главният източник на флавоноиди, но това е първото проведено изследване при хора, за да се разбере как точно тези вещества в какаото подпомагат познавателните способности и имат положителен ефект върху ендокринните и сърдечно-съдовите функции. Водещ ръководител и на двете проучвания е Лий Бърк (Lee S. Berk) – изследовател по психоневроимунология и нутрициология (наука за храните) към Loma Linda University.

“От години ни беше известно влиянието на черния шоколад върху функцията на невроните от гледна точка на количеството захар. Повишената консумация на захар ни прави по-щастливи”, казва Бърк. „Но за първи път изследваме при хора влиянието на големи дози какао, приети под формата на стандартно блокче шоколад, за по-кратки или по-дълги периоди от време. Резултатите са обещаващи. Проучването показва, че похапването на шоколад с висока концентрация на какао, е свързано с увеличено положително влияние върху възприемането, запаметяването, настроението и имунитета.“

Флавоноидите, съдържащи се в какаото, са вещества с изключително силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект и са с доказани ползи за поддържане на здравословното състояние на мозъка и сърдечно-съдовата система. Резултатите от проведените изследвания ще бъдат представени на ежегодната конференция по експериментална биология в Сан Диего.

Отбелязваме Международния ден на шоколада7 юли е Ден на шоколада. Датата е избрана, защото точно по това време през 1550 г. е доставена първа…Jul 7 2019skafeto.com

Черният шоколад (70% какао) повлиява генната експресия при хора. Какаото регулира клетъчния имунен отговор, сигнализирането между невроните и сетивното възприемане.

  • Това проучване изследва как консумацията на шоколад със съдържание на 70% какао влияе на експресията на гени, кодиращи синтеза на про- и противовъзпалителни цитокини, секретирани от имунните клетки на човека. Резултатите от изследванията показват, че консумацията на какао отключва вътреклетъчната сигнализация, необходима за активирането на Т-клетките и изработването на имунен отговор. Приемът на какао подобрява и невронната пластичност, като активира гени, свързани със сигнализирането между невроните и сетивното възприятие.

Чрез електроенцефалограма (ЕЕГ) е установена повишена спектрална плътност на честотата на гама-вълните в мозъка (25 до 40 Hz) след консумация на черен шоколад (70% какао). Този ефект е свързан с подобряване на невронната синхронизация и пластичност, с по-ефективно обработване на информация, улеснява се процесът на учене и запаметяване, както и припомнянето на отминали събития и успокояването на ума.

  • Целта на изследването е да се определи с помощта на ЕЕГ как мозъчната дейност се променя от половин до два часа след консумацията на 48 грама черен шоколад (70% какао) и как това повлиява мозъчните честоти (0 до 40 Hz), особено тези на гама-вълните с диапазон от 25 до 40 Hz. Резултатите показаха, че тази невероятна храна, съдържаща 70% какао, повишава невронната пластичност, което е полезно за здравословното състояние на мозъка и се грижи за доброто настроение.

Бърк добавя, че са необходими допълнителни проучвания, като се изследва по-голяма група от хора, за да се определи значението на откритите ефекти върху имунните клетки и мозъка. В ход е и допълнително проучване, което изследва в детайли механизмите на причинно-следствените връзки между мозъчната функция и поведението след консумирането на шоколад с висок процент на какао.
Домашен ягодов сладолед с шоколад и маскарпонеЗа да си приготвим домашен ягодов сладолед с шоколад и маскарпоне са ни необходими следните продукти…May 17 2019skafeto.com


loading...