готварската сол

Натриевият хлорид (готварската сол) е основна хранителна добавка и играе важна роля във физиологията на човека. Тя доставя необходимите електролити на тялото, които участват в преноса на сигнали от мозъка към нервите, а те от своя страна към мускулите и органите. Дефицитът на електролити може да доведе до крах в тази крехка балансирана и взаимносвързана система.

Другата крайност също е вредна за здравето, дори опасна в някои случаи. Ако консумирате твърде много сол, това има своите странични ефекти и предпоставки за развитие на неприятни симптоми, както и някои заболявания, свързани с прекомерното количество сол в тялото.

Кои са знаците, че прекалявате със солта?

Консумирате предимно преработени храни

Солта е естествен консервант. Тя се използва в почти всички преработени и готови храни, които купувате пакетирани. Ако те са основна част от менюто ви, а не приготвената от вас храна, в която вие определяте какво количество сол да се съдържа, значи вероятността да консумирате повече сол от препоръчителното, е голяма.

Дехидратирани сте

На вечеря сте похапнали пържени картофки, пица или бургер. Вероятността те да са донесли повече сол на организма ви е доста голяма. Това автоматично кара тялото да използва всичките си налични запаси с вода, за да се справи с прекомерното количество сол. Това ви прави дехидратирани в лека степен, което може да доведе до главоболие, стомашни неразположения, подуване, газове. Ако в картинката е намесен и алкохол, вероятността да сте дехидратирани, е още по-голяма.

Чувствате се подути

Подуването се усеща не само в областта на корема и талията, но и в крайниците и по лицето, особено около очите. Вероятно ви се е случвало сутрин да не можете да сложите любимия си пръстен на пръста си. Това е признак на задържани излишни течности в организма, които предизвикват подуване на цялото тяло.
Лятна манджичка от баба – пържени чушки със сиренеТази лятна манджичка е една от най-вкусните и най-лесните, които се правят с чушки. Днес ще ви предл…Jul 26 2019skafeto.com


loading...