факти за съня

По време на сън човек си почива и възстановява силите си. Той е несъзнателно състояние, присъщо за повечето бозайници, птици, риби и за някои безгръбначни. Но какво още се случва с организма ни по това време? Ето 6 интересни факти за съня:

1. Човек проспива 36% от живота си, но защо това е необходимо, учените така и не са си изяснили все още. Това е естествен и неизбежен процес, а навикът да спи е заложен генетически в хората.

2. Доказано е, че сънят възстановява силите, които сме загубили по време на бодърстване. По време на сън се наблюдава по-бърз растеж на тъканта, по-активно заздравяване на рани и ускорен синтез на протеини.

3. През нощта мозъкът активно се изчиства от токсини – това е причината, ако човек не спи дълго време, да започне да страда от психическо разстройство. По време на сън мозъкът генерира нови синапси и се отслабва връзката между клетките, като освобождава място за нова информация.

Сок чудо гони безсънието завинагиБезсънието е един от факторите, който може да ни създаде изключителен дискомфорт и да повлече след с…Jul 11 2019skafeto.com

4. Липсата на сън води до това, че човек губи способността да получава и да преработва новата информация, която постъпва.

5. По време на сън мозъкът превърта сцени от събитията, случили се през деня. Според експертите този процес помага да поддържаме паметта си в кондиция, както и я предпазва от претоварване.

6. Съзнанието на човек по време на сън възприема информацията по много различен начин в сравнение с времето, когато бодърства. Според учените, преживяването на реалността отново по време на сън е начин, по който ние се освобождаваме от емоционалното натоварване.

Баба Ванга го е казала – ето какво ви чака, ако сънувате париСънищата, свързани с пари, са многозначителен, а понякога и доста противоречив символ. Освен това до…Jul 7 2019skafeto.com


loading...