https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Плоча от Вавилон, известна като Plimpton 322, е един от най-сложните и интересни математически обекти от древността. Често се разглежда като учителски наръчник с училищни проблеми, но новият анализ показва, че тя е свързана с определени геометрични проблем в съвременната геодезия.

В прашасал ъгъл на Истанбулския археологически музей, Даниел Мансфийлд открива това, което може да реши един от най-големите въпроси на древната математика. Изкопана през 1894 г. в днешен Багдад, кръглата плоча, счупена в центъра с малки клиновидни вдлъбнатини по нея, се смята, че е изгубена до древността. Но през 2018 г. снимка на таблета се появява във входящата поща на Мансфийлд.

Мансфийлд е старши преподавател по математика в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, който вярва, че таблетът е истински. Той попада на записи за разкопките му и започва търсенето му. След като се разчува какво търси и тогава получава имейлът. Веднага разбира какво трябва да направи – да пътува до Турция и да го разгледа на живо в музея.

В тази плоча е скрит не само най-старият известен клинопис на приложна геометрия, но и ново древно разбиране за триъгълниците. Това разкритие може да пренапише познатата ни история за математиката, твърди Мансфийлд.

Тези открития са публикувани в научното списание Foundations of Science.

До момента е било прието, че тригонометрията, която е част от геометрията и това, което се показва на плочата в груб смисъл, е разработена от древните гърци като философа Питагор. Анализът на вавилонската плоча обаче разкрива, че математическото достижение е постигнато всъщност 1000 години преди раждането на Питагор.

Вавилонската математика, която вече заема известно място в пантеона на древната математика, може да е била по-сложна, отколкото историците са смятали.

„Начинът, по който разбираме тригонометрията, се връща към древногръцките астрономи“, казва Мансфийлд пред Inverse. „Обичам да мисля за вавилонското разбиране за правилните триъгълници като за неочаквана независима предистория, тъй като вавилонците я използват за измерване на земята, а не на звездите.

Д-р Мансфийлд анализира таблета (Снимка: University of New South Wales Sydney)

Мансфийлд не е чужд на археологията и анализа с бели ръкавици и цял живот се води от математическото си любопитство.

Години преди да открие тази най-нова плоча, наречена Si.427, Мансфийлд е по следите на друг древновавилонски „документ“: Plimpton 322. Докато местоположението на този артефакт е известно (намира се в Колумбийския университет), истинската му цел не е.

Подобно на Si.427, който е датиран приблизително от 1900 до 1600 г. пр. Н. Е., Plimpton 322 е покрит с геометрични маркировки – загадки, които учените се опитват да дешифрират от години. Докато консенсусната теория гласи, че тези маркировки са един вид подсказки за вавилонските учители за решаване на математически проблеми, Мансфийлд и колегите му са на друго мнение.

Глинената таблетка Plimpton 322: с размерите на пощенска картичка.

В документ от 2017 г. Мансфийлд и колегите му предлагат Plimpton 322 да е нещо като таблица със стойности на прототригонометрия, което предполага, че предшества развитието на тригонометрията, каквато я познаваме днес.

„Съвременна аналогия би казала, че тя съдържа комбинация от проблеми от началното училище заедно с нерешените предположения по математика“, пише Мансфийлд в новия документ.

Сега, Мансфийлд твърди, че откритието на Si.427 може да потвърди предчувствието му за Plimpton 322. По същество се твърди, че Si.427 е казус за това как тази прототригонометрия може да се използва на практика.

Si.427 е това, което е известно като кадастрален документ. Те се използват за документиране на границите на собствеността върху земята. Има и други регистрирани примери, но Мансфийлд твърди, че тази плоча е най-старият известен пример от старовавилонския период – диапазон, който се простира от 1900 г. пр. Н.Е. до 1600 г. пр. Н.Е. На плочата има юридически и геометрични подробности за поле, което е разделено след продажбата на част от него.

Това изследване предполага, че Plimpton 322 е бил използван по подобен начин: Може да е бил подсказвачка на геодезист, вместо за учители. Възможно е Plimpton 322 да е теоретичното решение на практическите проблеми, които един геодезист, използващ Si.427, би могъл да срещне.

Значението на математическите плочи от Вавилон

Макар че тези плочи са нещо, на което лесно бихме могли да не обърнем внимание, изложени в музей, Мансфийлд казва, че това откритие всъщност може да има огромно значение за начина, по който разбираме тази древна математика.

А именно, това означава, че математиците са работили с т. нар. Питагорейски тройки (триома от числа, които отговарят на известното уравнение a^2+b^2 = c^2) много преди самият Питагор дори да се роди.

Той също така помага да се отговори на малко неакадемичен въпрос: Как равномерно разделяте спорна земя?

„Това е от период, в който земята започва да става частна – хората започват да мислят за земята от гледна точка на „моята“ земя и „вашата“ земя, като искат да установят подходяща граница, за да имат положителни съседски отношения“, обяснява Мансфийлд в изявление.

„И тази плоча прави това възможно. Това е земя, което се разделя и се правят нови граници.“

Вижте още:

Най-голямата археологическа находка в света – Златото на БактрияОще през 1978 г. става известно, че руско-афганска експедиция от археолози, при разкопки в Афганиста…Jul 17 2021skafeto.com

Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com

Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизацияРозетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите…May 25 2021skafeto.com


loading...