портфейли

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Колко често се хващате в положение, в което сте напълно зависими от добротата на другите хора? Колата се провали? Загубени в град без никаква карта? Имате нужда от някой, който да ви заема телефон за един разговор?

Това са само няколко примера за ситуации, в които няма да можете да се предвижите, без някой да ви помогне. Едно нещо, което ви учи този тип обстоятелства, е винаги да бъдете любезни, ако забележите някой, който се нуждае от вашата помощ, защото никога не можете да бъдете сигурен, кога вие самите ще молите някой да ви помогне.

Неотдавна изследователи от списание „Science“ проведоха експеримент, който им струва половин милион долара!

Идеята е съвсем проста. 11 мъже и 2 жени са пътували до 355 големи града в 40 страни, където са „загубили“ 17 000 портфейла. Основната цел е да се види как по различен начин гражданите във всяка страна реагират на загубен портфейл. Ще го върнат ли? Ще задържат ли парите? Каква е причината за техните действия?

Виц: Бизнесмен пристигнал в хотелВиц: Бизнесмен пристигнал в хотел, но било късно и имало само едно свободно легло в стая с непознат.…Jul 8 2019skafeto.com

В експеримента са използвани два вида портфейли, един с ключ и без пари вътре и друг, в който има пари и ключ… Тези портфейли съдържат списъци за хранителни стоки, написани на родния език, визитни картички с име на собственика и написани имейли, няколко банкноти и ключ.

Средният размер на парите в портфейла е равностойността на 13.45 щатски доалра в националната валута, а в няколко страни (Великобритания, Полша и САЩ) в портфейлите има по-голяма сума от $94.15. Както вече споменахме, има и портфейли, в които няма пари, но има ключ.

Ето графиката, в която са отразени различните страни в този експеримент

Както е показано на графиката, жълтата точка символизира процента на портфейлите без пари в тях, които са върнати, а червената точка показва процента на върнатите портфейли, съдържащи пари в тях.

Скандинавските страни блеснаха в експеримента, като жителите им върнаха най-много загубени портфейли. За съжаление страни като Мароко, Перу, Казахстан и Китай са имали най-малка възвръщаемост.

Има няколко фактора, които повлияха на начина, по който хората реагираха на изгубения портфейл, но основното, което изследователите открили е, че портфейлите с ключ са били върнати по-често от тези без ключа, което основно е свързано с хората, които мислят, че ключът има по-значителна стойност за собственика.

 


loading...