Северното сияние

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Северното сияние или Aurora Borealis е една от най-красивите и магични гледки, които човек може да види. Този феномен се случва в полярните части на Земята. Когато го гледаме, можем да почувстваме магическата енергия. Когато го гледаме от космоса, то е не по-малко красиво, напротив. НАСА публикува видео, в което може да се види Северното сияние от космоса. То е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.

На всеки 11 години дейността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Aurora Borealis буквално преведено от латински означава „Зора на севера“. Така на научен език се наричат полярните сияния в северното полукълбо.

Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Кадрите са заснети от Международната космическа станция и определено са впечатляващи. Сиянието представлява взаимодействие между магнитосферата и енергийни частици. Красивото явление показва невероятните възможности на природата. Определено такъв тип феномени ни карат да се почувстваме запленени и незначителни пред природата.

Интересно е, че сиянието всеки път е с различни форми.

Тези форми се променят и докато трае самото сияние. Именно това е част от притегателната му сила. То е красиво и мистично едновременно. Видеото показва уникалните кадри, заснети от НАСА. Нека се насладим на Северното сияние.

Вижте още:
НАСА представи най-добрите снимки на „Джеймс Уеб“ (ГАЛЕРИЯ)Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ бе изстрелян на 25 декември 2021 г. с ракета Ariane 5 от Куру, Фр…Jan 10 2023skafeto.com

ЕНТУСИАСТ сърфира под ЛЪЧИТЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ! Това ли е пътят на мъртвите? (ВИДЕО)Мик Фанинг е австралийски сърфист, който е неколкократен световен шампион по сърфиране. Той е авантю…Dec 22 2016skafeto.com