изменение на ЗУЕС населението в райони в Столична община панелка цена на квадрат
Снимка: Natalya Letunova on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

За колко време би се изплатила инвестицията в гарсониера в панелен блок в някоя от частите на столичния квартал „Младост“? Отговор на този въпрос дава брокерът от портала „Сделки с имоти“ Поля Христова, пише money.bg. Според актуалните към края на 2022 г. обяви за продажби на жилища подобен имот грубо струва 90 000 евро или около 2000 евро на кв.м.

„Ако решим, че купуваме панелката за 90 000 евро имаме разходи по прехвърлянето. Това са нотариалните такси, данък за прехвърляне, който в София е най-голям – 3%, такса за вписване и ако имате брокер ще трябва да платите и комисионна“, изброява Поля Христова и добавя, че ще са нужни допълни средства за лек ремонт, ако жилището е в добър вид. В този случай допълнителните разходи в най-добрия случай биха възлизали грубо на 10 000 евро. Така в крайна сметка гарсониерата излиза около 100 000 евро.

Какъв наем можете да получавате от имота?

Средната сума, която може да бъде получена от отдаване под наем, след плащане на данъци е 300 евро месечно или 3600 евро на година, според Поля Христова. Истината е че няма как да имате постоянно наематели без нито един месец „дупка“, отбелязва тя.

„Ще ви бъдат нужни между 27 и 28 години, за да си изплатите първоначалната инвестиция“, изчислява брокерът. И това е без непредвидените разходи за ремонт, ежегодните данъци сгради и смет, които обаче са сравнително ниски и не се отразяват съществено на крайния срок за изплащане на инвестицията.

Ако купите имотът с кредит?

Да вземем пример с кредит от 70 000 евро, при срок от 30 години и лихва 3%. В този случай вноската ви ще бъде малко под 300 евро.

„За тези 30 години вие ще платите освен главницата от 70 000 евро, но и още около 37 000 евро лихви“, изчислява Поля Христова. Това означава, че чак след 30 г. ще започнете да печелите от жилището си, казва още тя.

„Към момента с продажните цени и нивата на наемите такъв имот едва ли ще бъде инвестиция за вас, той ще бъде инвестиция за вашите деца, тяхното наследство“, обобщава Поля Христова.

Вижте още:
Рекордни цени на наемите в СофияПрез октомври цените за покупка и за наемане на апартамент в София отбелязват исторически рекорди. З…Nov 17 2022skafeto.com

В каква посока ще тръгнат цените на имотите в България?Охлаждане на имотния пазар в България има и то е от няколко месеца насам. Купувачите са се отдръпнал…Nov 17 2022skafeto.com

Кои жилищни сгради могат да кандидатстват за саниранеМногофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собстве…Oct 3 2022skafeto.com