https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Група учени анализират зъби на маи, открити на археологически разкопки и откриват неочаквано високо ниво на древно дентално изкуство.

Древните маи определено са били горди със зъбите си. Много преди европейците да започнат да слагат злато по зъбите си, хората в Мезоамерика използвали нефрит, тюркоаз, злато, джет или хематит. Освен това, зъболечението на маите е достъпно както за богати, така и за бедни мъже и жени. Като цяло изглежда, че много хора от ранна възраст са започвали да посещават зъболекар, за да украсят зъбите си със скъпоценни камъни и минерали.

Археолозите предполагат, че украсените със скъпоценни камъни зъби на маите са имали както духовна, така и естетическа цел.

Наскоро екип от учени от Университети в САЩ и Мексико решава да разгледа по-отблизо как зъболекарите на маите прикрепват камъни към зъбите. Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science.

Първо, изследователите откриват, че материалите за циментиране са били невероятно здрави, задържайки камъните на място дори след повече от хиляда години. Второ, те имат сложен състав, включващ вещества, които намаляват кариесите, възпаленията и инфекциите в устата.

Пробиването на дупки в зъбите е правено толкова умело, че не е засягало пулпата на нервите и кръвоносните съдове.

Зъбите, взети за изследване, са открити в три археологически обекта на маите – в Гватемала, Белиз и Хондурас, а хората, на които принадлежат, са най-обикновени, а не от елита.

Повечето дентални цименти показват наличието на съединения, свързани с боровия катран, за които се смята, че съдържа антибактериални свойства. Два от осемте зъба съдържат остатъци от склареолид, растително съединение с антибактериални и противогъбични свойства, което често се използва и в парфюмерийната индустрия, тъй като има приятен мирис.

Етеричните масла от растения също са често срещани в денталните смеси на маите, което предполага потенциални противовъзпалителни ефекти.

Археолозите са знаели и преди, че маите са били много чувствителни към здравето на зъбите си. Редовно почиствали и полирали зъбите си, а започналите да гният зъби се отстранявали навреме.

Известен, което не го прави по-малко изненадващ, е фактът, че в челюстите на владетеля на маите Джанааб Пакал, който умира през 683 г. сл. Хр. на 80 години, почти всичките зъби са запазени и са в много добро състояние.