кажи ми нещо повече

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Един от въпросите, който най-много плаши кандидатите за определена позиция на интервю за работа, е: „Кажи ми нещо повече за себе си.“

Звучи лесно. Кой не може да каже няколко изречения за себе си? Но всъщност този въпрос е доста по-труден отколкото изглежда. Какво по-точно искат да знаят? Дали наистина питат за историята на целия ти живот? Дали искат да знаят повече за теб като човек или държат да се фокусираш върху кариерното си развитие и трудовия стаж, който си натрупал до момента? Дали трябва да резюмираш целия си социален и професионален опит в рамките на 30 секунди или трябва да наблегнеш повече на повече детайли?

Социолози, специализирали се в областта на човешките ресурси, дават отговор в американския сайт The Cut как да подходиш рационално към този понякога подвеждащ въпрос.

Ако искате да звучите по-уверено, просто избягвайте тези три неща в разговор и преговориАко искате разговаряйки, да проявявате увереност и достоверност (особено ако водите някакви преговор…Dec 1 2018skafeto.com

Първо: разбери какво точно иска да знае интервюиращият.

„Кажи ми за себе си“ не означава „разкажи ми целия си жизнен път от раждането си до днес“. Това означава „дай ми кратък обзор на това кой си като професионалист.“ Може би си се чудил защо интервюиращият пита подобно нещо. В края на краищата, те разполагат с резюмето ти. Ако са го прочели, те вече знаят професионалния ти опит. Целта на този въпрос обикновено е да се получи стойностен отговор на това как виждаш себе си като служител в конкретната компания, предприятие или корпорация –  вид въведение преди да започнете да се „потапяте“ по-дълбоко в спецификата. Други пък считат, че този въпрос би предразположил кандидатите да се отпуснат.

И така, какво точно трябва да включва твоят отговор.

кажи ми нещо повече
The Mason Group

Разбира се, това е доста относително, както се казва „има хора и хора“, но в общи линии един добър отговор обобщава къде се намираш в кариерата си, предимствата ти и подхода ти към работните задължения и да завършиш с това към какво се стремиш.

Например една версия на добър отговор би звучал:

“Попаднах в сферата на онлайн медиите, защото исках да се занимавам с нещо, което би било от полза на обществото. Знам колко е важна ролята на медиите в нашето общество и колко много отговорности носят те. Доста рано открих, че моята лингвистична и научна подготовка би била особено полезна в създаването на различни информационни текстове като новини, репортажи или статии. Обичам да си служа със силата на езика и да пораждам различни импресии у читателската аудитория. Мисля, че моята способност и квалификация ще Ви бъдат от полза, тъй като умея да се вписвам добре в динамичната обстановка на забързаното ежедневие. Мога да отразявам събития от всякакво естество, тъй като опитът ми в журналистиката е доста широкообхватен. Аз съм наистина развълнуван от предложената от Вас позиция, защото ще ми позволи да продължа напред в кариерното си развитие и да обогатявам журналистическия си опит, пишейки текстове на социална тематика, в което се чувствам изцяло уверен. ”

Този отговор е кратък, но засяга най-важните аспекти от същността на кандидата, които интервюиращият иска да чуе, а именно: защо кандидатства за точно тази позиция и с какви умения и талант ще допринесе за развитието на компанията.

Отговорът трябва да продължи в рамките на една минута.

„Кажи ми нещо повече за себе си“ обикновено не е основната част на интервюто, а по-скоро въведение, интродукция преди да навлезете в по-задълбочени теми.  Една минута е напълно достатъчно. Може би наистина звучи доста кратко като времетраене, но всъщност ще ти се стори доста дълга като започнеш да говориш за себе си на глас. Пробвай и ще се убедиш!

Интервю за работа, началникът на фирмата пита: А ракия пиеш ли?Един човек кандидатствал за нова работа. Отишъл на интервю и там бъдещият му шеф го пита: – Ракия пи…Jan 8 2019skafeto.com

 

Поддържай фокуса на отговора в професионален, а не в личен план.

Някои хора отговарят на „Кажи ми нещо повече за себе си“ с „Аз съм от Пловдив, но дойдох в София преди 1 година“, или „Аз съм щастливо женен и имам две прекрасни дъщери“. Не го прави, наблегни на професионалния тон.  Ако имаш интересно хоби или страничен интерес, е добре да го споменеш накрая. („В свободното си време се занимавам със сладкарство дори миналия месец спечелих национална награда за торта, украсена като кралица Елизабет!“), но в никакъв случай не трябва да бъде акцент.

Въпреки това, някои интервюиращи може да имат намерение да те опознаят по-лично, а не просто да чуят за опита ти до момента. Ако е така, остави ги те да задават въпроси! Така те ще попитат за конкретни детайли, от които се интересуват и няма да рискуваш да ги залееш с ненужна информация.

кажи ми нещо повече
Jobs Section

Подготви се предварително.

Не се опитвай да съчиняваш отговора си в момента на говоренето. Разговорната реч е доста по-интензивна от писмената и има вероятност да се оплетеш, да изгубиш фокуса на отговора си, да започнеш да правиш много повторения и нелогически паузи. Вместо това отдели няколко минути и изведи на преден план всичките си качества в няколко изречения, за да си наясно с това какво искаш да кажеш. Знаеш, че първото впечатление е голямо от значение в такива ситуации. Говорейки уверено, бавно и структурирано, ще накараш  човека срещу теб да те изслуша с интерес и внимание.

Късмет!

Тези две зодии командват парада! Родени са за лидери, а успешната кариера им е в кърпа вързанаТези две зодии са родени да бъдат лидери и това е извън всякакво съмнение!
Най-голям шанс за голяма …
Oct 19 2018skafeto.com


loading...