Кафето, без значение дали в малка или голяма чашка, остава най-консумираната напитка в света. Милиони хора по света започват деня си с нея. Тя е повод за срещи, сплотява ни и присъства на почти всяка бизнес или лична среща. Поради това решихме да ви разкажем малко за най-популярните сортове кафе по света.

Арабика

Най-популярните сортове кафе по света
Арабика

Вероятно вече сте запознати с това често произвеждано кафе на зърна; в крайна сметка то е над 60% от световното производство на кафе. Зърната Арабика се отглеждат на големи височини, в райони, където има постоянни валежи и има изобилие на сянка. Арабика дървета обикновено са лесни за грижи, тъй като те са сравнително малки и лесни за подрязване; малкият им ръст също прави събирането на реколтата по-просто.

Най-популярното и предпочитано кафе в света се отглежда предимно в югозападната част на планините на Етиопия, платото Бома в югоизточната част на Судан. То има още около 15 подвида.

Арабика е най-деликатният от изброените тук сортове. Тя е лесно повлияна от околната среда и предразположена към болести. Арабиката трябва да се отглежда с голяма грижа. Когато растенията Арабика се отглеждат в климат, където те не се развиват естествено, може да са необходими два пъти повече усилия, за да бъдат здрави.

Най-популярните сортове кафе по света

Висококачествените зърна на Арабика имат светло тяло, притежават задоволително количество киселинност и имат склонност към многослойни аромати.

За най-добри резултати при приготвянето на кафето у дома, потърсете кафе Арабика, което има пълно тяло и по-ниска киселинност.

Имайте предвид, че качеството на Арабиката намалява, когато се сервира студено или със сметана.

Робуста

Най-популярните сортове кафе по света
Робуста

Вероятно сте чували и за Робуста, тъй като то е на второ място след Арабика като най-произвежданото в света кафе.

Родното място на вида Робуста е западна и централна Африка, от Гвинея до Уганда и южната част на Судан. Има значително по-високо съдържание на кофеин. Робустата е с дебели зърна и слаб аромат. То е с много по-ниска цена от кафе Арабика.

Неговото име не е случайно („robust“ – здрав, силен от англ.). Сортът Робуста е изключително толерантен към околната среда и практически имунизиран от болести. Кафето Робуста може да издържа на различни височини, но изисква горещ климат, където валежите са нередовни.

Кафето от робуста има почти двойно количество кофеин в сравнение с Арабика – всъщност кофеинът е това, което прави растенията на Робуста толкова здрави! Кофеинът действа като самозащита на растението срещу болести.Най-популярните сортове кафе по света

За най-добро вкусово изживяване, когато се приготвяте вкъщи, купете кафе Робуста, която има информация за начина на отглеждане – това често е информация, предоставена на торбичките от кафе с един произход – както многократно, земеделските производители се опитват да се възползват от популярността на Робуста и да отглеждат растението в неблагоприятни климатични условия, произвеждащи продукт, който не отговаря на стандартите.

Това е перфектно кафе за любителите на сметаната и захарта! Доброто Робуста кафе няма да губи вкуса при добавяне на мляко или захар (което го прави чудесен кандидат за виетнамско кафе или ледено кафе например).

Либерика

Най-популярните сортове кафе по света
Либерика

Расте на 20-25 метрово дърво в Африка. Има много силен аромат. Този сорт се използва рядко самостоятелно, а в повечето случай – като бленд за макиато, капучино и други.

Най-популярните сортове кафе по света

Зърната на Либерика са по-големи от другите, често са асиметрични и са единственото кафе на зърна в света, което има толкова неправилна форма.

Смята се, че зърната имат уникален аромат, състоящ се от флорални и плодови нотки, с пълно тяло, което притежава опушен вкус.

Тези, които са пробвали кафе Либерика казват, че то е различно от всяко кафе, което те някога са опитвали.

Вижте още:
Супер интересни факти за кафето (ЧАСТ 1)Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за удоволстви…May 22 2019skafeto.com

Супер интересни факти за кафето (ЧАСТ 2): Благодарим ви, кози!Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за удоволстви…May 23 2019skafeto.com

Добрите и лошите страни на любимото ни кафеМненията за влиянието на кафето върху организма са много и противоречиви. Докато някои изследователи…May 20 2019skafeto.com


loading...