„Кантино планисферата“. Снимка: Biblioteca Estense Universitaria, Modena, Italy (wiki commons, Public domain)

През 1502 г., докато европейците жадно глеждат към огромния нов континент отвъд Атлантическия океан, новаторските карти на тези непознати пространства стават обект на власт и интриги, пише National Geographic. Алберто Кантино, италиански шпионин, се сдобива с португалска карта, показваща зашеметяващи находки в Новия свят.

Знанието е сила – и нито едно знание не е било по-усърдно желано от европейските нации в началото на 16 век от информацията, записана на морски карти. Брегови линии, пристанища, реки, ресурси – подробностите за тези особености могат да дадат на нацията ясно предимство в опитите си да претендира за нови земи.

„Кантино планисферата“, завършена през 1502 г., е втората известна карта, изобразяваща Новия свят. Тя включва непубликувана информация за португалските търговски пътища и продължаващото откриване на бреговата линия на съвременна Бразилия. Във време, когато познаването на нови територии придава на разширяващите се нации голямо стратегическо и търговско превъзходство, такива карти се пазят като държавна тайна. Шпионите са правят всичко, за да се докопат до тях.

Съставен от шест парчета пергамент, прикрепени към голямо платно с размери около четири на осем фута (1,2м на 2,4м), „Кантино планисфера“ е създадена в Лисабон. Думата „планисфера“ означава сфера, представена като равнина (т.е. равна повърхност) и по-често се използва за описание на звездни карти.

Тя е кръстен на Алберто Кантино, който е работил в Португалия като агент под прикритие на Ерколе I д’Есте, херцогът на Ферара, мощен град-държава в Северна Италия. Историческите сведения се различават по отношение на това как Кантино е придобил картата. Според една от версиите той е сключил договор с добре свързан картограф, за да се промъкне в португалско хранилище за морски карти и да събере информацията, която е натрупана, за да създаде тази карта. Други историци твърдят, че картата вече е съществувала и Кантино е използвал значителното богатство на Ферара, за да я купи. Независимо от начина, по който картата е придобита, записите показват, че Кантино е платил солидна цена за нея: 12 златни дуката, голяма сума по това време.

Сглобяването на частите

Създателите на карти от тази епоха са изправени пред колосална задача: да обединят обширни устни и писмени източници в едно изображение. Създадено година или две преди картата на Кантино, най-ранното известно изображение на Новия свят е направено от Хуан де ла Коса, колега на Христофор Колумб. И двете карти разкриват голямото предизвикателство, което Новият свят представя за създателите на карти, които все още разчитат на вековни картографски традиции.

Шпионинът, който открадна картата на Новия свят
Схемата за изграждане на румб-линията и географските линии в планисферата на Кантино. Адаптирано от Гаспар (2012), плоча 3. (wiki commons)

Средновековните карти обикновено са били изграждани с помощта на „роза на вятъра“ (диаграма, показваща честотата, силата и посоката на различните ветрове), от които са се появявали линии, изобразяващи различни маршрути.

Шпионинът, който открадна картата на Новия свят
Детайл изобразяващ „роза на вятъра“ от Световен атлас от 1587

Тази информация е подходяща за крайбрежно корабоплаване; когато са оборудвани с компас, навигаторите могат да разчитат на бреговата линия като визуална справка.

Трансатлантическата навигация, разбира се, означава оставяне на бреговата линия зад гърба, а картата на Кантино свидетелства за ключов момент в картографията: преходът към астронавигация. Първата карта, която включва екватора, тропиците и полярния кръг, „Cantino Planisphere“ е и първата карта, която показва „линията на Тордесиляс“, минаваща от север на юг, която определя границата между испански и португалски територии.

Шпионинът, който открадна картата на Новия свят
Западът и наскоро откритите Америки, изобразената линия на Тордесилас – детайл от „Кантино планисфера“ (Снимка: wiki commons)

Португалия може да претендира за земи на изток от тази линия, докато Испания може да претендира за земи на запад.

Богатство на информацията

„Кантино планисферата“ отразява опитите за съставянето на карта с ключова политическа, културна и икономическа информация. На картата се появяват илюстрации на местната дива природа: сиви сенегалски папагали в Западна Африка, контрастиращи с цветните ара, изобразени в Южна Америка. Колониални забележителности са показани и в Западна Африка, като замъка Сао Хорхе да Мина, построен през 1480-те години от Йоан II от Португалия, който прераства в основен африкански търговски център.

Шпионинът, който открадна картата на Новия свят
Вашку да Гама

Пътешествията на европейските изследователи от 15 и 16 век са изобразени на картата на Кантино, включително първото пътуване на Вашку да Гама в търсене на морски път до Индия (1497-99) и „откриването“ на бразилското крайбрежие през 1500 г. от сънародника Педро Алварес Кабрал (въпреки че някои историци твърдят, че испанецът Висенте Яниес Пинзон е стигнал пръв там).

Информацията, събрана от последните пътувания на Колумб в Западна Индия, се вижда в планисферата, както и е бреговата линия на съвременна Венецуела.

Това е първата карта назовавайки Антилите, архипелагът, състоящ се предимно от съвременна Куба, Пуерто Рико, Ямайка, Хаити и Доминиканската република. Подобен на палец полуостров на север от Куба се смята от някои историци за първото изображение на съвременна Флорида, въпреки че Хуан Понсе де Леон е признат за първия европеец, който е достигнал до него – 11 години след създаването на планисферата.

Подходящо за документирани хронологични пътувания, самата планисфера ще бъде подложена на поредица от опасни пътувания, след като Кантино я придобива. През 1592 г. е откарана от Ферара в италианския град Модена. По това време това е много ценен артефакт, съдържанието му е остаряло, но картата все още се смята за ценна.

В средата на 19-ти век планисферата е открадната, само за да бъде намерена няколко години по-късно, окачена на стената на месарница в града. Днес тя се съхранява безопасно в колекцията на Modena’s Galleria Estense, великолепно напомняне за първите усилия на Европа да картографира света.

Вижте още:
Зашеметяващата карта на Пири Рейс от 1513 г. – показва Антарктика векове преди откриването!В края на 1929 г. в Истанбул в библиотеката на двореца Топкапъ работи немският теолог Густав Дайсман…Jul 1 2019skafeto.com


loading...