образцов дом

Табелите „Образцов дом“, останали от времето преди 1989 г., все още могат да бъдат забелязани на фасадите на някои къщи, макар и вече поизбелели. В миналото те бяха символ на престиж и най-вече на еснафлък. Защото е смешно сам да се хвалиш, че къщата ти е образцова.

Най-интересното е, че пред образцовия дом домакините си събуваха обувките, за да не цапат образцовия си хол. В който мебелите в някои случаи бяха покрити с найлон, за да не се цапат и те при сядане. В образцовия дом и гостите трябваше да се събуват.

Обикновено домакинята им даваше чехли, а някои си носеха и от къщи. Обикновено диванът и фотьойлите в тези домове бяха покрити с изкуствени китеници, а подът задължително бе застлан с персийски килим. На секцията пък на видно място се мъдреше бутилка уиски на поставка.

На нашата къща нямаше табела „Образцов дом”, никой не се събуваше на прага и никога не е имало китеници. Но тя беше далеч по-уютна от някои „образцови”.

Пепа Стоева, Хасково

Спомени от соца: Незабравимите лакомства на нашето детствоКупищата лъскави лакомства, с които сега изобилства всеки магазин, едно време можеха да се намерят с…Sep 24 2019skafeto.com

Спомени от соца: Когато униформите бяха задължителни в училищеРежимът преди беше ясен – униформите са абсолютно задължителни в училище и това се контролираше изкл…Sep 16 2019skafeto.com


loading...