Франк Чърч и Джон Тауър показват „пистолета за инфаркт“ на ЦРУ

Според конспиративните теории, имено такова оръжие е използвано наскоро за елиминиране на кандидата за президент Бърни Сандърс, който получи внезапен инфаркт. По време на Студената война ЦРУ (Централното разузнавателно управление) е много натоварено и ангажирано. В допълнение към наблюдението на всички видове предполагаеми врагове на държавата (главно на СССР и Куба), агентите са заети с провеждането на всякакви експерименти със скрити устройства и оръжия, които могат да бъдат използвани за нанасяне на вреда на хора, включени в „списъка за стрелба“.

Водещ в този списък е кубинският лидер Фидел Кастро, който става жертва на стотици опити за покушение от ЦРУ. Срещу него е използвано почти всичко – от отровена храна до експлодиращи пури.

Кастро не е единственият в дългия списък с цели на Управлението. Той включва имена като Патрис Лумумба от Конго, Рафаел Трухийо от Доминиканската република, Нго Дин Дием от Виетнам, генерал Рене Шнайдер от Чили и много други. Това са главно лидери, които симпатизират на комунистическата система.

Много от опитите на ЦРУ да създаде и използва необичайни оръжия в операции срещу тези хора са подобни на сюжетите от филм за Джеймс Бонд. Например, една от идеите е да се създаде оръжие, което да бъде напълно невидимо за жертвата.

Предполага се, че това е нещо като непроследима отрова, която може да бъде въведена в тялото чрез изстрел или по друг начин.

По това време, повечето от инструментите, използвани в специалните операции на ЦРУ, се състоят от експлозиви и огнестрелни оръжия, които са шумни и оставящи след себе си твърде много доказателства. Поради това са инвестирани огромни ресурси в създаването на отрова, която може да се използва като „куршум“.

ЦРУ се обръща към техническия специалист Мери Ембри с молба за създаване на такова оръжие. Тя и нейният екип успяват да създадат отрова, която да проникне в кръвта чрез изстрел и след това да предизвика симптоми, подобни на естествен инфаркт.

Тази отрова не оставя следи, които могат да бъдат открити при аутопсия и никой патолог не би свързвал този сърдечен арест с нещо умишлено.

Нещо повече, дори самата жертва не би почувствала никакви странности при директното навлизане на отровата в тялото, с изключение на леко убождане, сравнимо с ухапване от комар.

По-късно, Мери Ембри говори за това оръжие:

„Отровата се съхранява замразена в края на иглата за стрели. Когато пробие тялото с висока скорост тя се стопява и на кожата се появява само малка червена точка, която много трудно може да се открие. Няма игла, няма нещо, което да остави следа в човешкото тяло.“

Оръжието на ЦРУ, което причинява инфаркт на набелязаната жертва
Мери Ембри

Смята се, че пистолетът, използван за изстрелване на тези стрели, е модифициран Colt от 1911 г., който има обхват и може да стреля точно на разстояние до 100 метра. Ембри споделя, че отровата е тествана върху животни и затворници и е имала голям ефект, но никога не признава, че някога е използвана за убиване на предвидени цели на ЦРУ.

Предполага се, че съществуват и други версии на подобни оръжия, маскирани като тояги, химикали или чадъри. Няма конкретни данни от какво е направена тази отрова, но се смята, че това е вид невротоксин, получен от черупкови организми, наречен сакситоксин.

Всичко това звучи много зловещо и вероятно щеше да остане класифицирано завинаги, ако не беше американският сенатор Франк Чърч, който през 1975 г. е натоварен от Конгреса на САЩ да разбере как агенции като ЦРУ, АНС и ФБР използват бюджетите си.

Преди това, те до голяма степен действат свободно и без проверки, но скандалът Уотъргейт, при който президентът Ричард Никсън злоупотреби с властта си чрез ЦРУ, накара Конгреса да реши да види какво всъщност правят тези агенции при затворени врати.
Създадена е специална Комисия, която да проучи операциите на правителственото разузнаване. И тогава се откриват някои плашещи неща … Например, извършване на нарушения и злоупотреби с власт, и от отваряне на кореспонденцията на граждани до проследяване на лица и водене на списъци с убийци.

Едно от нещата, открити по време на разследването, е същият пистолет за симулация на инфаркт. По време на изслушването на заключенията на Комисията, Чърч лично показва този пистолет и това шокира мнозина. Зловещата теория на конспирацията се оказва реална.

Години по-късно, „изплува“ дълъг списък с имена на известни хора, за които се предполага, че са станали жертви на този пистолет. Сред тях са Мерилин Монро, Дж. Едгар Хувър, Клей Шоу и много други.

По-късно се появяват „изтичания“, че съветското КГБ също е разработило и използвало своя версия на „пистолета за инфаркт“, който изпуска струя отровен газ от смачкана цианидна капсула, като по този начин жертвата изглежда сякаш е претърпяла инфаркт.

Според слуховете, именно с такова оръжие агентът на КГБ Богдан Сташински елиминира лидерите на украинските националисти Лев Ребет през 1957 г. и Степан Бандера през 1959 г.

В резултат на Комисията на Чърч официално е приет закон, забраняващ действия, като целенасочени убийства от ЦРУ и други специални служби, а междувременно „пистолетът за инфаркт“ е скрит. Твърди се, че е предаден за съхранение на американската армия, но изглежда така, сякаш се е изпарил във въздуха.

Конспиративни теоретици смятат, че пистолетът е върнат на ЦРУ и дори е използван за елиминиране на кандидата за президент Бърни Сандърс, който получи инфаркт по време на кампанията си през 2019 г.

Цялата история за „пистолета за инфаркт“ е сметена под килима и сега вече никой дори не говори за това. Не се знае до каква степен са били използвани тези оръжия, какво е станало с тях по-късно и доколко технологията е напреднала през годините…

Вижте още:
ЦРУ планирало да убие Раул Кастро през 1960 г.ЦРУ направило първия известен до момента опит за ликвидирането на лидер на Кубинската революция през…Apr 17 2021skafeto.com

Кой е номинираният за нов шеф на ЦРУ Уилям Бърнс и защо има значение за България?Джо Байдън в понеделник номинира Уилям Бърнс за директор на Централното разузнавателно управление (Ц…Jan 12 2021skafeto.com


loading...