притча за вежливостта

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за вежливостта, която определено ще ни накара да се замислим.

Един младеж работил в месокомбинат, предават от spiralata.net. Един ден, завършвайки работния си ден, отишъл в един от хладилниците, за да провери нещо. В този момент вратата се затворила, устройството за безопасно заключване блокирало и младежът останал вътре затворен като в капан. Макар че удрял силно по вратата и крещял, никой не можел да го чуе.

Повечето от работниците напуснали работните си места и се завърнали по домовете си. Пет часа по-късно, и на прага на смъртта, някой отворил вратата на големия хладилник. Бил охранителят на месокомбината, който влязъл и го спасил. Младежът попитал спасителя си как така му е хрумнало да отвори хладилната врата – нещо което не е част от работата му и той обяснил:

„Работя в тази компания 35 години, стотици работници влизат и излизат всеки ден, но ти си единственият, който ме посреща сутрин с едно „Здравей“ и се сбогува с мен с „До утре“. За останалите работници съм като невидим.

Днес, както всеки ден, ми казахте „Здравей“ на входа, но не чух като всеки ден „До утре“. Чакам за това „Здравей“ и „До утре“ всеки ден. За теб съм човек, и това ме кара да ходя на работа със желание всеки ден. Когато не чух поздрава за раздяла, знаех, че нещо ти се е случило … потърсих те и те намерих!“
Бъдете добри към всички без да делите хората!

Вижте още:Невероятна притча за щедросттаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jan 7 2020skafeto.comПоучителна притча за затворения чадърВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jan 6 2020skafeto.com


loading...