притча за щедростта

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за най-важните неща в живота ни, сред които е и щедростта, предават от spiralata.net.

Тя го попита: По колко ги даваш яйцата?
Старият ѝ отговори: по 25 ст. Яйцето.
Тя му каза: Ще взема 5 за левче или си тръгвам.
Старият ѝ каза: Вземи ги на каквато цена си решила, може би това е добро начало, защото не съм продал нито едно яйце днес.

Тя взе яйцата и си тръгна с чувството, че е победила. По-късно през деня отиде с приятелка на луксозен ресторант. Когато дойде време за плащане на сметката, при сметка 42 лв., тя остави 50 лв. и остави рестото.
Това може да ви се струва нормално, но въпросът е защо на нуждаещите се даваме по-малко, а на тези които нямат нужда даваме повече? Защо сме властни над тези, които имат нужда от подкрепа, а сме щедри към по-богатите от нас?

Веднъж прочетох някъде следното:
„Моят баща купуваше продукти от бедни хора на високи цени, дори да нямаше нужда от тях, дори понякога оставяше по някой лев отгоре. Объркан го попитах защо го прави това. А той ми отговори: Това е щедрост обвита в достойнство.“

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата.

Вижте още:Поучителна притча за затворения чадърВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jan 6 2020skafeto.comПоучителна притча за двата бонбонаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jan 3 2020skafeto.com


loading...