сексизмът
Pexels

Учени откриха, че сексизмът влияе неблагоприятно на физическото и менталното здраве на жените, публикуваха от Mind Body Green. Неравенството между половете не е само етичен и икономически проблем, защото наистина влияе зле на емоционалното здраве на жените.

Живеем в явно сексистко общество и се сблъскваме така познатото на всеки неравенство между половете ден през ден, без дори да го забелязваме, когато не ни засяга пряко. И точно това е основният ни проблем. Сексизмът е пряко следствие от патриархата. Някои сигурно смятат, че за вековете борба за равноправие жените са постигнали всичко, което са искали – но това е далеч от истината.

Учени от Оксфорд: Пилешкото месо може да е смъртоносноМесото е важна част от диетата ни, защото ни помага да си набавим жизнено важни вещества. Въпреки то…Sep 14 2019skafeto.com

Изследователи и учени направиха експеримент, който се провежда два пъти в рамките на четири години. В проучването участват около 3000 жени на различна възраст и с различен социален статус от Великобритания.

Всяка жена е попитана дали има някакъв лош опит, свързан с полова дискриминация било то под формата на обида, заплаха, физическо насилие, изпитване на чувство за опасност поради идентифицирането като човек от женски пол.

Резултатите показват, че тези, които са потвърдили за лошия си опит, базиран на сексистки виждания, страдат повече от емоционален дисбаланс, психическо разстройство, имат завишени нива на депресия и тяхното психичеко и физическо здраве са влошени.

Как сексизмът може да повлияе на здравето толкова дълбоко?

Аспектите на психичното здраве са самоочевидни – това преживяване причинява потискане, затваряне и депресиране, което в повечето случаи е емоционално затрудняващо, болезнено и дори травмиращо. Физически изследователите предполагат, че такова често излагане на такъв вид вербална агресия може да предизвика „нарушени, свързани със стреса биологични процеси“.

Учените отсякоха: Вредата от солта е преекспониранаСолта е вещество, което е полезно за нас, когато го употребяваме в умерени дози. Разбира се, ако пре…Sep 22 2019skafeto.com

„Дискриминацията може да бъде представена като социален стрес, който би могъл пряко да повлияе на здравето чрез директни биологични пътища“, споделят учените в своите документи. „Честото активиране на системата за реагиране и предотвратяване на стреса, като следствие от постоянна дискриминация, води до „износване“ на тялото, което пък води до нарушаване на регулацията в множество биологични системи.“ Проучванията показват също симптоми на диабет, дихателни проблеми, нарушения на съня и умора през деня.

Друга теория е, че дискриминацията може да действа като капан, в който оставаме с вързани ръце, и започваме да губим представа за реалното ни здравословно състояние. Например, една жена, която е подложена на дискриминация, не би желала да отиде във фитнес зала, в която ще се чувства потисната и напрегната заради обстановката и обркръжението. Или още по-лошо, тя може да предприеме изключително неблгагоприятен метод за справяне с негативните психологически ефекти от дискриминацията. Доказано е, че по-стари изследвания са свързани с пиенето на алкохол, тютюнопушенето и употребата на наркотици и опиати.

Японски учени разкриха защо някои хора са дълголетници, а други – неДълголетието е нещо, към което повечето от нас се стремят. Разбира се, то зависи от много фактори, н…Sep 24 2019skafeto.com


loading...