униформите в училище

Режимът преди беше ясен – униформите са абсолютно задължителни в училище и това се контролираше изключително строго. По времето на социализма в България нямаше как да влезеш в училище без да си облечен в униформа, пише сайтът socbg.com. Момчетата носеха бяла риза и черен панталон, а момичетата трябваше да бъдат пременени в бяла блуза и дълга черна пола.

На главата си момчетата носеха шапка с козирка, а девойките се кичеха с барета. Чавдарчетата бяха със синя връзка около врата, а пионерчетата – с червена.

Комсомолците трябваше да носят значка на ДКМС. Никой не минаваше метър, защото знаеше, че го грози сериозно наказание за неспазване на този въведен ред.

Колкото до прическите – момчетата трябваше да са високо подстригани, а девойките да са с прибрани коси. Ако някой нарушаваше системно тези изисквания се стрижеше нула номер, което се смяташе за унизително.

Спомени от соца: Построили Слънчев бряг върху най-отблъскващото място край моретоПетър Дойчев вече не е между живите. Тъжната вест за доайена на туризма в България ни натъжи на 7 ав…Aug 16 2019skafeto.com

А колкото до ходенето с много къса пола при девойките – това беше абсолютно забранено. Ако някое момиче беше решило да си начерви устните, да се гримира или лакира, то то отиваше при директорът да дава обяснения.

В края на 80-те години този режим започна да се пропуква, особено в София. Тогава вече имаше смелчаци, които се обличаха по-шарено, косите станаха по-дълги, момичетата се престрашиха да слагат по-къси поли и да се гримират.

Спомени от соца: Пътувахме с комета от Варна до Бургас за 5,80 лв.Преди години по нашето Черноморие имаше комети. Те развиваха голяма скорост: 32 възела, или около 60…Aug 6 2018skafeto.com


loading...