домашен козунак

Всеки от нас иска да сложи вкусен козунак на Великденската трапеза. И в повечето случаи се насочваме към купешките козунаци, които вземаме на сляпо, защото не можем да бъдем сигурни какво ще открием в опаковката. От друга страна, дори и да искаме да си приготвим домашен козунак, не всеки от нас може да се справи със замесването на тестото за козунак, така че да стане на конци.

Днес обаче сме решили да ви разкрием един трик, с който ще можете лесно и бързо да си приготвите домашен козунак за Великден, който става много по-вкусен от купешкия.Легенди и поверия за Великден – църковни ритуали и обичаи с езически характерВеликден, най-светлият християнски празник, от векове е сред най-важните народни обичаи. Много от об…Apr 27 2019skafeto.com

Както добре знаем, не всеки от нас е добър кулинар и задачата с козунака се оказва не много лесна за изпълнение. Докато някои успяват да го замесят от воле, то за други си е цял ритуал. И ако все пак имаме желание да приготвим вкусен козунак, то има много лесен вариант.

Оказва се, че от нас се иска само да забъркаме тестото! А за трудната част можем да разчитаме на пералнята! Да, точно така, на пералнята. Ничии ръце не са в състояние да направят съвършено тесто на конци за толкова кратко време.

За приготвянето на козунак по този метод можем да използвате всяка една рецепта, която пасва на вкуса ни. Когато замесим тестото и стигнем до уморителното му биене в плота, за което се твърди, че трябва да бъде цели сто пъти, изсипваме сместа в здрав найлонов плик и го завързвате много добре.

За да сме по-сигурни, можем да го сложим в още един плик. След това пъхаме в пералнята, прибавяме няколко хавлиени кърпи (за обиране на ударите) и пускаме на режим центрофугиране. Включваме на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличаваме – може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.Не е ли гениално? Да омесиш козунак на конци в пералнята: Спаска Кудева от Сапарево разкри тайния си методСпоред традициите не може да посрещнем Великден без козунак, но за да стане наистина вкусен, трябва …Apr 6 2018skafeto.com


loading...