какао

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Топлото какао се оказва супер напитка през зимния сезон. То е богато на протеини, магнезий, калий, желязо, фибри, цинк и други хранителни вещества, а също така нормализира холестерола и кръвната захар.

Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14 век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на него като подарък от бог Кетцалкоатъл и било много ценено.

Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао.

Какаови зърна

Името на питието било произлязло от богът Xocóatl. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки. Когато испанските „конкистадори“ 1519 превзели Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Рискът от удар, според учените, също намалява след като изпием чаша топло какао. Антиоксидантният ефект на напитката се дължи на полифенолите. Тези съединения могат да улавят и гасят свободните радикали. С последното могат да намалят риска от невродегенеративни процеси в организма. Консумирането на напитката подобрява кръвообращението в мозъка и увеличава еластичността на кръвоносните съдове.

Антиоксидантите, съдържащи се в какаото, ефективно предпазват кожата от прекомерно ултравиолетово лъчение. Те могат да предотвратят стареенето, ако редовно се пие от напитката и се добавя веществото в маските за лице. Медици опровергават схващането, че какаото провокира развитието на акне, пише 24СМИ.

Учените отправят няколко препоръки. Те препоръчват да се избира висококачествено какао, в което няма сухо мляко, захар и други примеси.

По-рано представители на научната общност изтъкнаха какаото като източник на витамин Д2.

След всичко това ние отиваме да си направим едно топло какао 😊.

Вижте още:
5 кафе ритуала от светаЕдва ли са много хората сред нас, които могат да станат сутрин, да не изпият една чаша кафе и да оти…Apr 6 2019skafeto.com