Има ли вдъхновяващи жени в 21-ви век?

Едва ли има някой, който се съмнява в супер-силите на жената, символ на любовта и сътворението. Женската супер-сила е вродена в нейното енергийно тяло и тя определя динамиката на живота още в зародиш. Ето защо, жените с радост приемаме да бъдем определяни като „нежната половина от човечеството“, но не и като по-слабата. И без да държим на конкуренцията, самата дуалност в природата ни налага да сравняваме жената с мъжа и да стигнем до заключението, жените са по-силни, издръжливи и корави от мъжете.

За физическото превъзходство на жените можем да спорим наистина, но факт е, че женският праг на болка, търпение и компромиси е висок. По-висок от този на мъжете със сигурност! В резултат на това и въпреки цялата исторически, йерархически и битово наложена полова онеправданост, животът на жените е по-дълъг, разнообразен и предизвикателен от този на мъжете.

В наши дни има толкова много кампании, организации и инициатори, които се борят за равенството между половете. В историята обаче има много смели жени, които могат да ни служат само за пример в днешното объркано и хаотично време.

Вижте класацията за десетте най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света.

 

10Флорен Найтингел (1820-1910)

най-вдъхновяващи жени
London, UK

„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания“

Медицинска сестра

Смятана е за основоположничка на съвременната сестринска медицинска грижа. Тя е изключително уважавана още приживе и използва известността си успешно за благотворителност, като създава първото медицинско сестринско училище. В епоха, когато медицината е тънела едва ли не в Средновековието, не се е спазвала елементарна хигиена, квалификацията е била оскъдна или никаква – Флорънс Найтингейл е показала твърд характер, упоритост и последователност във всяко свое действие. Тя е разбирала отлично ролята на медицинската сестра не само като помощник на лекаря в практиката, в грижата за пациента, но в комуникацията помежду им и чисто човешки – в оказване на морална подкрепа, утеха и разбиране. Отдадеността й, като жена и професионалист, към сестринството, е пословична и за други професии. Тя е ненакърним символ на хуманност и силен човешки дух.

Назад

Дотук с мъжкия монопол в IT сектора – програмирането било дело на жениОбект на днешната публикация ще бъде първият компютър, чиято история наистина си заслужава да бъде п…Jun 9 2019skafeto.com