тютюнопушене

Близо десет години по-късно гръцките депутати се съгласиха да спазват приетите от тях закони за забрана за тютюнопушене на закрито

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Девет години, 10 месеца и 26 дни след влизане в сила на забраната за тютюнопушене депутатите в 300-местната камара в Парламента на Гърция са принудени да я спазват, пише „Гардиън“, цитиран от lupa.bg. Законодателният орган официално става зона, в която е забранено пушенето на цигари.

По-малко от месец след поемането на властта премиерът Кириакос Мицотакис, противник на тютюнопушенето, е решен да направи това, което други гръцки правителства не успяха да сторят, а именно прилагане на закона за забрана за пушене на закрито, приет при бившия гръцки премиер социалист Георгиос Папандреу.

27% от гърците пушат всекидневно. Гърция е начело по пушачи в ЕС, показват данни на Евростат.

След като забраната за тютюнопушене влезе в сила в парламента, тя ще бъде приложена и в министерствата, болниците, училищата и други публични места.

Освен всички граждански, правителствени, местни, медицински, учебни и детски сгради, забраната също така включва и спортни арени, всички закрити барове, ресторанти и кафенета, където законът е най-често пренебрегван. Ограниченията се отнасят и до работните места, летищата, публичния транспорт и такситата. Личните автомобили също попадат под действието на закона, ако в тях пътуват лица до 12 години.

Кириакос е твърдо против пушенето, никой не иска да пуши покрай него. Приоритет на правителството, но също и лично, коментира източник от управляващата партия „Нова демокрация“.

През следващите седмици ще бъде открита нова гореща линия за сигнализиране при нарушения на закона. Полицията ще налага глоби в размер от 50 до 500 евро. При повторно нарушение ще се затварят и бизнеси.
Потресаващо: Бай Ганьо превзема Гърция, вихри се на плаж в Керамоти (ВИДЕО)Случвало ли ви се е да ви е срам от простотията българска. Не от вас самия, не от роднини, не от при…Jul 21 2019skafeto.com